Dincolo de încredere însă, există câteva lucruri pe care le poți face, astfel încât să exersezi limba străină pe care pare că ai uitat-o. Iată cum poți deveni mai bun atunci când vorbești limba engleză:   

  • Urmează cursuri de engleză pentru adulți, exista și varianta online. Există numeroase astfel de posibilități, unele dintre ele sunt gratuite. Sunt modalități la îndemână care te pot ajuta să-ți aduci aminte partea de vocabular, morfologie, sintaxă. De asemenea, cele mai multe astfel de cursuri online de engleză pentru adulți pun accent pe dimensiunea conversațională, adică exact ceea ce cursanții au nevoie. 
  • Citește cu voce tare. În acest fel exersezi pronunția, dar este mai mult decât atât, pentru că dacă vei face asta constant vei căpăta încredere în tine și te vei familiariza cu limba engleză. De asemenea, deloc de neglijat, vei fi mult mai relaxat și mai sigur pe tine vorbind în limba engleză. Ceea ce este cel mai bun rezultat pe care îl poți obține. 
  • Întâlnește-te / vorbește cu alți vorbitori de engleză. Nu contează dacă sunt americani, englezi, neozeelandezi, australieni, sau dacă sunt pur și simplu alte persoane care studiază limba engleză, la fel ca tine. Comunicarea cu ei te ajută oricum. Există grupuri de vorbitori care se întâlnesc periodic pentru a exersa expresii, pronunția și pentru a face schimb de experiență în ceea ce privește procesul învățării.  
  • Urmărește filme în limba engleză. Cel mai bine ar fi să te uiți la filme fără subtitrare, sau cu subtitrare în limba engleză. Acesta este un mod de învățare și mai mult decât atât integrezi limba engleză într-o activitate care-ți face plăcere. Practic, în timpul filmelor, asculți vorbindu-se în engleză vreme de cel puțin 90 de minute. De asemenea, asculți engleza vorbită, adică exact ceea ce ai nevoie. Foarte important, nu trebuie să te concentrezi pe ceea ce nu înțelegi, pentru că oricum vei înțelege acțiunea filmului din mimică, gesturi, interacțiunea personajelor.    
  • Gândește în engleză. Acesta este un exercițiu pe care îl poți face în fiecare zi atunci când ești în trafic, aștepți la semafor, ești în pauză. Începe să gândești în engleză. Vei vedea că dacă vei face acest exercițiu în fiecare zi la un moment dat, nu peste mult timp, vei începe să te exprimi mai ușor, cuvintele vor veni de la sine. Aceasta este o deprindere care te ajută de fapt să nu te blochezi atunci când uiți un cuvânt sau când nu mai știi cum se pronunță un altul. Să gândești în engleză este cu totul altceva decât să traduci în engleză. Este scurtătura care pe tine te ajută să gândești fluent în această limbă străină. 
  • Citește în engleză. Poți citi cărți. Dacă acestea sunt prea dificile pentru tine, citește publicații, povestiri, eseuri, chiar și simple postări. Dar citește în engleză, în fiecare zi.   
  • Citește cu voce tare. Cititul cu voce tare este ca și cum ai duce lectura la nivelul următor. Te concentrezi nu numai pe ceea ce vrei să spui, dar și pe cum pronunți. Nu este simplu, este un exercițiu provocator, dar aceasta este calea pentru a deveni cu adevărat fluent în limba engleză. 

Ideea de bază este aceea că trebuie să profiți de orice oportunitate pentru a învăța și pentru a te exprima în engleză. Partea cu adevărat interesantă este aceea că înțelegi filmele în engleză, citești în engleză, te exprimi în engleză, gândești în engleză. Nu este simplu, dar este provocator și vei vedea că foarte repede va fi mai puțin dificil. Pentru început, este necesar doar să ai încredere în tine.