Profesia de bonă a fost reglementată, la finele anului trecut, prin lege. Astfel, potrivit actului normativ, începând cu luna martie numai persoanele care au certificat recunoscut de Ministerul Muncii și Ministerul Educației pot profesa în acest domeniu.

Asta înseamnă ca bonele vor fi obligate să facă, mai întâi de toate, o școală.

Ele vor trebui să aibă, printre altele, noțiuni de psihologie infantilă și să știe să acorde primul ajutor. Anual, bonele vor fi verificate din punct de vedere medical, psihologic și penal.

Am stat de vorbă pe acest subiect cu Cristina Coca – expert activități de instruire în cadrul proiectului ”Trei generații pentru mâine” derulat de Brainstorming Consulting si agenția de publicitate Godmother, proiect care ofera cursuri gratuite de calificare pentru femeile care doresc să devină bone sau babysitter.

Brainstorming Consulting logo

  1. Din ce în ce mai multe familii se plâng de faptul că își găsesc foarte greu o bonă de încredere. Care ar fi principalele cauze?

În primul rând pentru că atunci când este vorba despre copilul tău îți dorești să-i oferi totul și de cea mai bună calitate. Orice părinte vrea să își știe copilul în siguranță, în orice moment al zilei. Mai ales atunci cand nu este lângă el, ci în grija unei alte persoane. Auzim tot felul de povești cu bone, experiențe mai puțin fericite, prin care au trecut alte mame și de cele mai multe ori ne temem să nu ni se întâmple și nouă. Iar acest lucru ne face uneori din start sceptici, suspicioși.

În al doi-lea rând este vorba de încrederea pe care o transmite sau ar trebui să o transmită o candidată la postul de bonă. Această încredere nu poate veni decât în urma experienței acumulate sau a unei bune pregătiri, atât psihologice cât și practice. Aici intervenim noi, Brainstorming Consulting, prin cursurile de calificare pe care le oferim gratuit celor care vor să învețe cum să inspire încredere și profesionalism. Desigur, un alt test de care trebuie să treacă o bonă este “chimia” cu părinții dar și cu copilul. Nu vorbim, desigur, de materia școlară ci de acea legatură specială, de o anume afinitate, care se crează încă de la primul contact. Pentru că, până la urmă, bona nu este doar acea persoană care are grijă de copilul tău ci devine, cu timpul, parte din familie. Este foarte important ca ea să știe să dezvolte și să mențină o relație optimă, să fie pe aceeași lungime de undă cu părinții și să înțeleagă și să asigure, încă de la început, educația pe care aceștia doresc să o ofere copilului/copiilor. Să nu uităm că nici familiei nu îi este foarte ușor să integreze o persoană din exterior. Însă comunicarea și respectul reciproc pot fi cheia succesului, așa cum se întâmplă în orice relație.

  1. Este meseria de bonă pentru oricine? Sau nu este suficientă experiența personală (copii, nepoți). Ce anume ar trebui să știe mai exact o persoană care vrea sa devină bonă/ babysitter?

Mai întâi de toate trebuie să se înțeleagă corect expresia ”a crește un copil ca și cum ar fi al tău”, deoarece bona trebuie să-l crească respectând regulile familiei pentru care lucrează și nu neapărat după propriile reguli.

O bona trebuie să întrunească multe calități, iar una dintre cele mai importante este să fie disponibilă emoțional, adică să iubească și să empatizeze cu copilul de care are grijă și chiar și cu familia acestuia.

Persoana care are grijă de copii nu se mai află pe primul loc. La fel și bona trebuie să fie capabilă să renunțe uneori la nevoile sale în favoarea celor ale copilului. Trebuie să privească job-ul cu foarte multă responsabilitate deoarece noi, adulții, influențăm viața copiilor prin felul în care ne comportăm cu ei. Se uită uneori cât de dureroase pot fi cuvintele pe care le aruncăm cu nonșalanță asupra copiilor. Bona trebuie să fie o persoană cu mult bun simț care să se descurce în situații neprevăzute. Să știe să gestioneze și să-i pese de siguranța fizică și emoțională a copilului pe care îl are în grijă, să știe să se joace și să-l asculte pe acesta dar și pe părinți, să aibă abilități de comunicare, să știe cum să disciplineze copilul respectând, desigur, modelul familiei, să urmărească să aibă o relație bună cu micuțul. O bonă cu adevarat profesionistă ar trebui să fie implicată în educația și nu doar în supravegherea copilului sau în menaj (așa cum se întâmplă în multe cazuri).

  1. Care credeți că sunt principalele trei criterii pe care părinții ar trebui să le aibă în vedere atunci când aleg o bonă? Ce calități ar trebui să aibă aceasta?

În primul rând bunul simț, apoi modul în care abordează copilul (priceperea, tactul) și istețimea. Însă înainte de toate, părinții ar trebui să observe dacă bona se potrivește stilului familiei.

La pol opus, defectele de care ar trebui să se ferească părinții sunt: nesinceritatea, lipsa de răbdare, lipsa empatiei.

  1. De unde ar trebui să pornească părinții în cautarea bonei perfecte?

Dacă ești părinte și cauți bona potrivită este bine să pregătești împreună cu întreaga familie două liste: una de calități și cerințe și una de întrebări pentru bonă.

După ce ai pus pe hârtie toate întrebările, primul pas logic ar fi să întrebi toate cunoștințele dacă îți pot recomanda pe cineva. De asemena, poți să cauți și la agențiile care recrutează personal calificat. În ambele cazuri, căutările pot dura ceva timp. Bona este un pion foarte important în viața familiei de aceea nu te grăbi, caută până când găsești persoana potrivită. Participă la evenimente în care acestea sunt implicate sau ia contact cu firmele care asigură cursuri pentru bone. Proiectul ‘Trei generații pentru mâine” poate o fi o sursă bună de bone calificate.

  1. Dar bonele? Cum își găsesc cel mai usor un job în domeniu?

Dacă dorești să te angajezi ca bonă poți face același lucru: să te interesezi la cunoscuți, la agențiile de recrutare/plasare bone, să participi la evenimente dedicate mamelor sau copiilor, pregătită fiind cu un CV bun și o scrisoare de intenție, să realizezi un film cu tine desfășurând o activitate dedicată copiilor sau să îți construiești un portofoliu cu lucrări realizate de tine, să intri în grupurile de discuții ale părinților/mămicilor de pe facebook, să îți depui CV-ul pe site-urile de ofertă-cerere de job-uri. De asemenea, să cauți cu răbdare familia cu care consideri că te vei simți confortabil.

  1. În ce mod contribuie proiectul ”Trei generatii pentru mâine” derulat de Brainstorming Consulting și agenția Godmother la formarea de bone calificate?

Proiectul „Trei generaţii pentru mâine” sprijină femeile (între 18 și 65 de ani) din Bucureşti și județul Ilfov care sunt în căutarea unui loc de muncă, oferindu-le cursuri gratuite de calificare pentru profesia de bonă/baby-sitter, decorator-florar, manichiurist-pedichiurist precum și cursuri de competențe comune. Foarte important de reținut este că persoanele care doresc să participe la cursurile de baby-sitting sunt selectate în urma unei testări psihologice.

Cursurile de baby-sitting sunt susținute de specialiști (psihologi, artiști, psihopedagogi, psihoterapeuți și asistenți sociali), într-un cadru interactiv și stimulativ. În cadrul cursului participantele învață care sunt principiile creșterii și supravegherii copiilor, care sunt principiile unei alimentații sănătoase, precum și care sunt drepturile ocrotite prin lege, ale copiilor. De asemenea, participantele învață cum să comunice și să interacționeze cu copiii, cum să creeze un plan de activități educative și ludice iar apoi cum să îl pună în practică, dar și cum să comunice armonios cu familia. Exersează cum să se pregătească pentru interviul de angajare și ce aspecte să urmărească pentru a vedea dacă sunt compatibile cu potențialii angajatori. Sesiunile teoretice interactive alternează cu cele practice. Participantele mai beneficiază de un curs autorizat de prim ajutor, un curs de competențe comune (antreprenoriat, orientare spre client sau operare calculator) precum și de o subvenție de 350 de lei la finalul cursului. Acesta durează trei luni și se desfășoară în fiecare săptămână, de luni până vineri, câte 6 ore/zi.

Toate cursurile sunt autorizate de Autoritatea Naţională pentru Calificări şi recunoscute de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei.

Totodată, le sprijinim pe absolventele noastre să îşi găsească un loc de muncă. Astfel, în timpul cursului organizăm sesiuni de prezentare la care sunt invitați reprezentanți ai agențiilor de recrutare baby-sitter/bone. Le ținem la curent și cu oportunități de angajare. Ca urmare a acestor activități, aproximativ jumătate dintre absolventele cursurilor noastre de educatori specializați (care s-au încheiat) și-au găsit un loc de muncă în ultimele două luni și unei treimi dintre absolventele cursurilor de baby-sitting li s-au oferit oportunități de angajare.

Un alt beneficiu dedicat femeilor care participă la cursurile noastre și care au copii între 5-10 ani, este acela că își pot înscrie micuții la Centrul de educație și îngrijiri Igloo deschis în cadrul proiectului. Serviciile oferite de acest after-school sunt gratuite. Centrul a fost creat pentru a le oferi mamelor răgazul să participe la cursuri iar apoi să își caute în tihnă un loc de muncă care li se potrivește. Igloo este o lume fără “trebuie”, unde copiii pot afla cu bucurie lucruri fermecătoare, jucăușe și folositoare. Un loc care îi așteaptă pe cei mici să descopere cu pasiune lumea din jurul lor. O casă plină cu surprize, oameni frumoși și veseli care va fi deschisă și în perioada vacanței de vară.

Cursurile de calificare în profesia de baby-sitter și activitățile Centrului de educație și îngrijiri Igloo se desfășoară la sediul Brainstorming Consulting din str. Făinări nr 45A. Acestea fac parte din proiectul „Trei generații pentru mâine” cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, DMI 6.3 „promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii”.

Doritoarele se pot înscrie și participa gratuit la cursuri la 0766.297.313, 0720.930.808 sau 0723.321.150 sau pot consulta oferta și programul pe www.b-storm.ro.