Dar totuși, curiozitatea ne macină pe multe și vrem să știm care este punctul de pornire al tocurilor? De unde a pornit această „unealtă de frumusețe” a doamnelor?

Tocurile, cu adevărat o unealtă de război?

Reprezentările din Egiptul Antic sugerează că încălțămintea cu toc exista încă de pe atunci. Însă atunci erau purtați de măcelari, pentru ca aceștia să nu-și murdărească picioarele cu sânge.

Tocurile au început să fie cunoscute cu adevărat abia în secolul 15, în Persia. Atunci erau folosiți de către soldați care foloseau pantofi cu un toc de câțiva centimetri pentru a-și putea susține mai bine poziția în timp ce călăreau, dar mai ales atunci când trebuiau să țintească și să tragă cu arcul și săgeata.

Acești pantofi cu toc au fost folosiți în principal ca unealtă pentru ca soldații să-și îmbunătățească performanța.

Cei care au văzut cu adevărat potențialul tocurilor au fost aristocrații europeni.

Tocurile și bărbații

Multă lume ar spune că aceste două cuvinte nu ar trebui să fie niciodată unul lângă celălalt. Ei bine, aristocrații europeni nu erau și ei de aceeași părere.

Însă, ei nu purtau pantofii cu toc pentru aceleași motive ca soldații din Persia. Pe ei, pantofii cu toc îi făceau să pară superiori. Ei își arătau supremația față de restul plebei și își mențineau picioarele fără urme de fecale și mizerie ( care de multe ori erau inevitabile pe drumurile din acele timpuri).

Din pricina faptului că era foarte mic de statură, regele Franței Ludovic al XIV-lea a adoptat și el pantofii cu toc în secolul 18.

Tot el a spus că pantofii lui trebuiau să fie singurii care aveau talpa și călcâiele roșii. Dacă cineva purta astfel de pantofi și nu făcea parte din cercul apropiat al regelui, acest lucru era considerat o jignire adusă familiei regale.

Când au început și femeile să poarte tocuri?

În perioada renascentistă, tocurile erau un accesoriu destinat doar bărbaților. Primele femei care au îndrăznit să le poarte au fost curtezanele ( cel mai înalt rang de prostituție).

Pe atunci, curtezanele erau singurele femei care aveau acces la lumea bărbaților, pentru că trebuiau să-i cunoască și să știe ce le făcea plăcere. Astfel, au descoperit ele tocurile și și le-au însușit pentru ca ulterior să fie purtate și de restul femeilor.

Perioada de cădere a tocurilor

În timpul revoluției franceze, tocurile au început să fie purtate de toată lumea, astfel a fost universal adoptată talpa joasă și la  femei și la bărbați. Motivul era că nu e democratic să fii mai impunător decât restul lumii din cauza unor tocuri.

Tocul modern

Tocurile au avut iarăși parte de atenție în secolul 19 când industria pornografică a observat că tocurile fac femeile să arate mai frumos.

Următorul pas important a fost făcut de Christian Dior, când a reinventat tocul modern și pantoful stiletto după cel de-al doilea război mondial.

E ciudat cum, în ziua de astăzi tocurile s-au reîntors împotriva bărbaților. Dacă la început erau folosite ca arme de război, mai nou au devenit arme de seducție a bărbaților.

Din pasiune pentru tocuri și din dragoste pentru femei, site-ul tocmania.ro le pune la dispoziția reprezentatelor sexului feminin cele mai originale și unicate modele. Totul doar la un click distanță!