Scribul babilonian, numit Ebih-il, datorită profesiei sale, petrecea multe ore stând pe podea pe o scândură de lemn.

De nevoie, a avut ideea grozavă de a crea un dispozitiv pentru a susține greutatea corpului. Pentru aceasta a atașat un spătar și patru picioare de lemn la o scândură de lemn. Astfel s-a născut scaunul, una dintre cele mai bune invenții din istoria omenirii.

Cele mai vechi dovezi istorice despre folosirea pe scară largă a scaunelor ne vin din Egiptul antic. Asirienii au fost alții care au folosit scaunele pentru a lua masa, dar acestea erau rezervate doar castelor înalte, săracii continuând să mănânce așezați pe jos. În Antichitate, cele mai multe culturi mâncau așezați pe podea. În ziua de azi, multe dintre acestea continuă să practice acest obicei, îndeosebi în Asia.

Scaune bucătărie emag – oferte online

Grecii – o știm din „Banchetul” – obișnuiau să mănânce întinși pe divane, într-o rână, iar cei săraci continuau să mănânce așezați pe jos. Cu toate acestea, în cultura greacă au existat scaune în Antichitate. Doar că erau folosite la altceva. Hesychius din Milet, în secolul al V-lea, spune că atenienilor le plăcea să fie transportați dintr-un loc în altul de sclavii lor într-unul dintre aceste scaune, acoperite cu perne.

La Roma, scaunul cu spate înclinat era străin vieții de zi cu zi; nu a avut aproape nici un folos. Romanii l-au adoptat de la greci; de fapt, mobilierul oamenilor bogați a fost produsul industriei elene.

În reliefurile și picturile din Pompei, Herculaneum și Stravia, orașe îngropate de cenușa vulcanului Vezuviu în anul 79 d.Hr., putem vedea tipul de scaune utilizate la acea vreme. Predomina spatele curbat și scaunul cu picioarele în X. Romanii desemnau cu termenul „sella” orice tip de scaun fără spătar. Scaunele au continuat multă vreme să fie accesibile doar bogaților și celor „cu funcții” importante. Profesorii, politicienii, preoții foloseau scaun în meseriile lor de zi cu zi.

În timpul Evului Mediu, casele nu aveau mai mult de un scaun, rezervat tatălui familiei, care putea oferi locul persoanei pe care dorea să o distingă. Restul stătea pe bănci, cufere, scaune pliante sau pe podea, pe perne.

Renașterea a adus și o explozie a modelor cât mai sofisticate de scaune, tapițate, cu picioare și mânere sculptate din lemn scump, adevărate opere de artă.

Ultimele secole au dus la normalizarea scaunelor în toate casele, devenind piese de mobilier banale, atât pentru luat masa, cât și pentru muncă sau lectură. În ziua de azi găsim cea mai mare varitetate de scaune din istorie, acestea fiind împărțite pe categorii: scaune de bucătărie, de sufragerie, de birou etc.

În multe state orientale, masa se ia în continuare pe sol, așezați pe perne, scaunele fiind o raritate. Cel puțin pentru mâncare. Motivele? Majoritatea de natură culturală, orientalii find adepții unui stil minimalist, ascetic. Totodată, aceștia, prin așezarea pe sol, voiau să arate că timpul lor e dedicat integral interlocutorilor sau familiei, în funcție de situație: întrunire sau luat masa.
Astăzi, printre scaunele care nu trebuie să lipsească din casă sunt scaunele de bucătărie. Acestea trebuie să ofere confort și, în același timp, să înfrumusețeze aspectul general al zonei de luat masa. Este important să selectezi materialul potrivit, deoarece scaunele de bucătărie sunt predispuse adesea la accidente precum pete de alimente.

Scaunele de bucătărie pot fi tapițate, din lemn, din metal, împletite, din plastic și să aibă o infinitate de design-uri. Cele mai frecvente erau, până nu de mult, taburetele simple din lemn, dar în ultimii ani au câștigat teren scaunele de bucătărie cu spătar.

Depinde în totalitate de tine să stabilești dacă scaunele tale de bucătărie vor avea sau nu brațe. O alegere populară este cu fotolii în capul mesei și scaune bucătărie fără brațe pe laterale, dar, în funcție de spațiul și stilul tău de decorare, poți alege să ai fotolii peste tot.

Este posibil să vrei să alegi totuși un scaun fără brațe. Scaunele de bucătărie fără brațe ocupă mai puțin spațiu decât fotoliile, atât din punct de vedere vizual, cât și în spațiul real. În plus, fără brațe, sunt mai ușor de introdus sub masă, atunci când nu sunt folosite, eliberând spațiu vital în bucătărie.

În fine, cel mai important e ca scaunele de bucătărie să fie combinația ideală între practic și comod, pentru că vrei să ai tot confortul atunci când le folosești, dar îți dorești și ca acestea să ocupe cât mai puțin loc.