Anul acesta, Băneasa Shopping City a stat cu gândul la joacă și la joacă a chemat și copiii la cea de-a doua ediție a proiectului de CSR Expoziția Imaginației, pentru a-i ajuta să redescopere folclorul românesc într-un mod inedit, cu ajutorul cărămizilor LEGO®. Expoziția Imaginației 2017 este un proiect jucăuș în care imaginația românilor celor mici de aici, dar și din-afară, s-a îmbinat cu poveștile, tradițiile și obiceiurile românești. Informațiile sunt ușor de asimilat, iar jocul cu cărămizi LEGO® vine mult în sprijinul implicării celor mici, având in vedere cât este de îndrăgit, inclusiv de unii adulți. În plus, jocul cu cărămizi LEGO® este recunoscut de specialiști ca o excelentă modalitate de dezvoltare a creativității celor mici, gândirii sau atenţiei la detalii.

Astfel, cu multă pasiune, dar și răbdare, Băneasa Shopping City a creat cu ajutorul Muzeul Țăranului Român șase kit-uri LEGO® FOLCLOR, fiecare conținând cărămizile LEGO® și indicațiile necesare construirii costumului tradițional reprezentativ pentru una dintre șase zone geografice ale României – Bucovina, Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania și Banat.

Și așa kit-urile LEGO® FOLCLOR au plecat la drum. Dacă inițial și-au început povestea aici, în România și s-au lăsat construite de zeci de copiii și apoi expuse în Băneasa Shopping City și Clubul Țăranului Român, mai apoi au plecat să bucure micii români de peste granițe, care locuiesc în comunități de români. Pentru că oriunde ar locui, orice român  poartă cu el în suflet bucățele din folclorul țării noastre, ca parte a propriei identități.

În prima etapă desfășurată în afara țării, peste 2000 de copii din comunitățile de români din Ucraina și Moldova au construit costumele tradiționale românești din piese LEGO®, în cadrul unor evenimente găzduite de trei școli din diaspora: Școala Populară de Artă și Civilizație Românească Cernăuți, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din comuna Sângera și Liceul Teoretic „Toader Bubuiog” din comuna Bubuieci, Republica Moldova. Partenerii instituționali ai evenimentelor au fost Consulatul României la Cernăuți, Ministerul Educației Republicii Moldova, iar sprijinul organizatoric a venit și din partea membrilor Consiliului Românilor de Pretutindeni, cadrelor didactice și părinților din comunitățile vizitate.

Peste tot pe unde au ajuns, costumele au adus cu ele tradițiile, obiceiurile, dansurile, cântecele românești și mare bucurie în rândul celor mici, care le-au primit cu brațele deschise și multe zâmbete. În timp ce copiii au pusă cărămidă cu cărămidă LEGO® pentru a țese costumele tradiționale din cele șase zone, aceștia au aflat despre interesantele povești din spatele portului românesc și au rămas cu cea mai de preț amintire drept cadou: costumele din cărămizi LEGO® construite de ei, care au și rămas expuse la ei în școală.

LEGO® FOLCLOR ne învăță că joaca este cel mai distractiv și totodată, cel mai simplu mod de a învăța și este despre noi, voi, despre cei mici, despre cei mari, despre toți românii care vor să ducă mai departe moștenirea poporului român.