Ne fac cu ochiul din reclame și din ambalaje fistichii. Mai toți le luăm, că ne doare capul, că avem o răceală sau ne-au dat peste cap alergiile.

„Nu au cum să facă rău”, „am luat și altă dată și mi-a trecut”, „am citit pe net ce am și ce trebuie să iau”, „sunt naturale 100%”, „copiilor le trebuie”, „le ia și vecina și uite ce bine arată…”. Iar lista poate continua. Fără să vorbim și de responsabilitatea de a ne informa corect înainte de a le lua. Iată cum, din dorința de mai bine, putem să ne facem rău. Pentru că, deși nu necesită rețetă, medicamentele OTC, suplimentele alimentare ori dispozitivele medicale pe care le folosim, după caz, ca să ne tratăm, să ne menținem sau să devenim mai sănătoși, ne pot face mai mult rău dacă nu suntem atenți!

Știi ce iei?

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Medicamentele fără rețetă, suplimentele alimentare și dispozitivele medicale, utilizate corect, pot fi de ajutor. Dar trebuie să știi să faci diferența dintre ele și să le iei în cunoștință de cauză. Altminteri, consecințele sunt nefaste. Iată cu cine avem de-a face:

  • Medicamentele fără rețetă sau OTC (de la denumirea din limba engleză „over-the-counter”) sunt folosite pentru a trata sau preveni afecțiuni, dacă recunoști simptomele și le-ai folosit anterior în situații similare. Pot fi luate cu condiția ca recomandările din prospect să fie citite cu atenție si respectate strict. La cel mai mic semn că nu ți se potrivesc, trebuie să te adresezi medicului sau farmacistului.
  • Suplimentele alimentare conțin vitamine, săruri minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale), și sunt indicate când aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică. Dar consumul de suplimente nu trebuie să înlocuiască alimentația echilibrată.
  • Dispozitivele medicale sunt instrumente, aparate, materiale sau articole utilizate pentru diagnosticarea, prevenirea, monitorizarea, tratarea, ameliorarea sau compensarea unor afecțiuni, leziuni sau handicapuri, dar și pentru modificarea, înlocuirea anatomiei sau a proceselor fiziologice și controlul concepției. Fără rețetă sunt disponibile cele din Clasele de risc I și II, cunoscute ca dispozitive medicale de uz personal sau pentru îngrijire personală. În această categorie intră, printre multe altele, spray-uri nazale, pastile de gât, pastă de dinți, unele unguente și alifii.

Lipsa de informație dăunează grav sănătății

Pentru că automedicația iresponsabilă, sau „după ureche” poate fi periculoasă, Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) a demarat campania de informare „Despre sănătate, cu responsabilitate”, care își propune să contribuie la îmbunătățirea educației pentru sănătate a românilor. Mai multe informații despre campanie găsești pe website și pagina de Facebook: www.aleginformat.ro și www.facebook.com/aleginformat

RASCI reunește producători, distribuitori și importatori din domeniu, activi pe piața din România, cu obiectivul comun de a asigura claritatea și obiectivitatea informației la nivelul populației, principalul beneficiar al acestor produse, dar și la nivelul profesioniștilor din domeniul sănătății, cei care zilnic dau indicații de utilizare a acestora.

De reținut!

Medicamentele fără rețetă au rolul de a preveni, de a trata o boală sau simptomele ei, în timp ce suplimentele sunt produse ce conțin substanțe nutritive, menite să completeze alimentația normală. Aceste două categorii de produse au roluri diferite și se supun unor reglementări legislative diferite.

Principala diferență dintre dispozitivele medicale și medicamentele  fără rețetă este modul de acțiune principal al produsului. De obicei, se referă la natura fizică, în cazul unui dispozitiv medical (de exemplu, acțiune mecanică, barieră fizică, înlocuirea sau susținerea unor organe sau funcții fiziologice etc.), respectiv la acțiunea farmacologică, imunologică sau metabolică, în cazul unui medicament fără rețetă.

Automedicația poate fi benefică atunci când este făcută responsabil

Să iei ce crezi că-ți face bine nu e neapărat ceva greșit. Însă, automedicația responsabilă este bazată pe informații corecte din surse sigure. Un consumator informat trebuie să știe să facă distincția între situațiile în care își poate gestiona singur starea de sănătate și cele în care este necesară recomandarea medicului sau farmacistului. Astfel, te poți ajuta pe tine, dar și sistemul de sănătate. Iar pentru a lua decizii responsabile, e important să citim cu atenție recomandările din prospect sau de pe etichetă și să le respectăm întocmai.