Cum ne dăm seama de depresie? Cum o conștientizăm?

Iritabilitate frecventă

Parcă nimic nu mai convine. Poate chiar și un lucru minor te irită. Ești morocănos peste măsură, tot mai frecvent, ai o atitudine ostilă. Asociată acestei stări este furia și frustrarea. Poate că în primă fază nu sunt semne de întrebare și totuși de ce ești atât de indiferent la aproape orice?

Nu mai simți nimic

Ești neutru sau chiar indiferent la ceea ce ţi se întâmplă. Ești amorțit și simți că nu mai ai motivație pentru a începe o nouă zi. Nu ne referim doar la cazurile care ar trebui să te facă fericit sau supărat, ci la aproape orice, de la o întâlnire cu o persoană dragă care nu mai stârnește nicio reacție și până la ritualul oricărei zile.

Un soi de comportament neclar în primă fază, devine tot mai frecvent, zilnic. Depresivii pot fi distanți, reci și au tendința de a-i îndepărta pe cei din jur. Sunt și cazuri în care izolarea socială duce la vicii. Spre exemplu o treime din depresivi au și probleme cu alcoolul.

Interes scăzut privind îngrijirea personală

În fiecare zi avem de luat decizii, de la cele mai banale, până la cele ce ne schimbă viața. În medie avem 70 de decizii de luat, conștiente, despre tot ce ne înconjoară. Unele sunt despre ce purtăm sau cum ne îngrijim. Depresivii nu se mai gândesc la acest aspect, ba chiar îl refuză total. Lucrurile mărunte sunt tot mai grele acum, deciziile par mai greu de luat, pentru că procesele cognitive sunt încetinite.

Neglijarea aspectului fizic, spun specialiștii, este un alt semnal parte din tabloul clinic al depresivilor. Să lămurim și ceea ce ține de tristețe sau melancolie.

Se spune despre cei care au probleme interioare că suferă, la propriu și figurat, sunt mereu triști sau melancolici. Parțial adevărat, însă trebuia făcută diferența între stările de melancolie. Asta pentru că acest simptom se regăsește și în cazul persoanelor stresate, obosite, îndrăgostite de ce nu, surmenate. În unele cazuri totul trece în decurs de câteva zile sau mai mult, după odihnă mai multă sau după caz, în timp.

Vizita  la psiholog nu este de amânat

Pentru că orice problemă are și o rezolvare, în cazul suspiciunilor de depresie un psiholog trebuie consultat. O recomandare este danielivan.ro, iar pentru cei care au scuză lipsei de timp pentru a urma ședințele clasice de terapie la cabinet există și varianta de ședințe online. Poate că sursa problemelor este alta, poate că diagnosticul va fi altul și nu depresia, însă nimic nu lămurește mai bine ca un specialist.

Pentru cei interesați de abordările lui Daniel Ivan, pagina online prezintă detaliat informații. Măsuri luate timpuriu înseamnă șanse ca depresia să fie un scurt episod în viața voastră.