Endodontia la microscop este mult mai precisă decât cea clasică, deoarece medicul are posibilitatea să observe cele mai mici părți afectate ale dintelui. Astfel, rata de succes a operației depășește 90%. În schimb, în cazul endodontiei clasice, rata de succes este de maximum 60%, operația bazându-se doar pe rezultatul ecografiilor și sensibilitatea tactilă.

Am stat de vorbă cu dr. Cristina Munteanu, medic stomatolog, fondatoarea Clinicii Cris Smile din București, pentru a afla mai multe detalii despre endodontia la microscop.

1. De ce este nevoie de microscop pentru tratamentele endodontice și de ce până acum câțiva ani nu se folosea?

Rata de succes a tratamentelor endodontice este de peste 90%, în timp ce, în cazul tratamentelor clasice, rată de succes este de 50-60%. Microscopul ne oferă posibilitatea de a vedea ceea ce nu se poate observă cu ochiul liber sau în radiografii. În plus, folosind microscopul, putem să le explicăm mai bine pacienților fiecare pas pe care-l facem, folosind elemente vizuale precum foto și/sau video.

2. Cum privesc pacienții aceste tratamente, având în vedere că totul se întâmplă în interiorul dintelui, iar rezultatul nu este atât de evident și spectaculos pentru ochii noștri, cum ar fi, de exemplu, tratamentele estetice de albire dentară sau refacerea esteticii prin fațete din ceramică integrală sau zirconiu?

Cei mai mulți pacienți știu despre cariile care trebuie plombate, despre înlocuirea dinților care nu mai pot fi salvați cu unii falși, extracții dentare și despre faptul că uneori trebuie scos nervul sau că au nevoie de proteze dentare. De cele mai multe ori, când vine vorba despre lucrări la nivelul canalului dentar, există o oarecare reticență printre pacienți, deoarece nu este văzut cu ochiul liber. Prin urmare, nici rezultatul nu poate fi observat, așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul unei carii care se vede cu ochiul liber și la fel și rezultatul după curățarea și plombarea acesteia, sau că în cazul  tratamentelor estetice de albire dentară sau refacerea esteticii prin fațete dentare.

Prin urmare trebuie să le explicăm pacienților de ce sunt utile aceste intervenții folosind poze realizate la microscop și radiografii. Aceștia trebuie să înțeleagă cum funcționează dintele, că interiorul acestuia reprezintă fundația pentru partea exterioară, pe care o pot vedea și că, în momentul în care această fundație nu este sănătoasă, pot pierde întregul dinte.

3. Există o percepție conform căreia extirparea nervului ar fi sinonimă cu moartea acelui dinte. Este adevărat sau nu? Este un dinte fără nerv mai predispus la probleme?

“Nu este adevărat. Extirparea nervului nu este sinonimă cu moarte dintelui. Pacienții care trec printr-o procedură de extirpare a nervului nu riscă să întâmpine apoi alte probleme cu dintele respectiv. În peste 90% dintre cazuri nu apar probleme după procedură, iar pacientul își poate păstra dintele.  Acesta este un avantaj major pentru pacient deoarece și costurile sunt mai mici comparativ cu scoaterea întregului dinte și înlocuirea acestuia cu proteze dentare. 

În plus, procedura este efectuată la microscop și în acest fel este îndepărtată doar o mică parte din dinte, spre deosebire de procedurile efectuate în trecut când nu se folosea microscopul.  

În concluzie, endodontia la microscop este o procedură sigură cu rezultate rapide. Tratamentul efectuat de medicul endodont București durează 90 de minute, fiind necesară o singură ședința. În plus, tratamentul se efectuează sub anestezie locală, astfel încât pacientul nu simte niciun disconfort pe durata procedurii. 

Obturația de canal cu ajutorul microscopului este o procedură extrem de precisă, care se realizează într-un mediu steril. Pentru a se asigura că au fost curățate complet canalele, medicul endodont București apelează și la realizarea de radiografii digitale. În final, dintele poate avea din nou stabilitate prin reconstrucția acestuia cu ajutorul unei lucrări protetice. Această procedura asigura păstrarea dintelui, nefiind necesară înlocuirea acestuia cu proteze dentare.