Ce conține zahărul?

Pe lângă faptul că acesta conține un aport caloric foarte mare, zahărul rafinat nu are substanțe nutritive, cercetătorii de astăzi susținând acest lucru prin numeroase studii de specialitate. Toate vitaminele și mineralele sunt pierdute prin procesul de rafinare, astfel că pentru albirea să se folosește chiar și dioxid de sulf, un E periculos pentru sănătate. De aceea, fie că îl înlocuiești cu sirop orez și cereale, fie cu un alt tip de îndulcitori naturali, trebuie să încerci pe cât posibil să te ferești de efectele sale.

 

Efectele nedorite pentru sănătate

Dacă prin folosirea unor îndulcitori bio de la Planteea nu există niciun risc pentru sănătate, prin consumul de zahăr numărul afecțiunilor este în creștere. De aceea, este bine să iei în calcul care este pericolul real pe care zahărul îl aduce sănătății oamenilor.

Am putea spune că principalul efect nedorit pe care zahărul îl creează, spre deosebire de îndulcitori este dependența. Asemenea drogurilor, consumul de zahăr aproape că nu mai poate fi întrerupt. Creierul este afectat de eliberarea unor substanțe cu acest efect, cunoscute sub numele de opioide, astfel că din când în când ne dorim să consumăm cât mai mult dulce.

Zahărul „ne fură” substanțele nutritive din organism. Am putea spune că prin consumul regulat de zahăr, nivelul de calciu, magneziu, vitaminele din grupul B, cuprul, dar și cromul este redus, astfel că se poate ajunge la afecțiuni grave și chiar la scăderea imunității.

Copiii sunt și mai afectați de dependența de zahăr. Nivelul adrenalinei crește, lucru care ar putea determina hiper activitate, dar și apariția unei stări de nervozitate.

Cariile dentare, diabetul și obezitatea sunt câteva dintre afecțiunile cele mai des întâlnite. De aceea, este bine să introduci în alimentația familiei îndulcitori bio, fiind mult mai sănătoși și recomandați consumului de nutriționiști.

 

Înlocuitori ai zahărului

Așa cum este și firesc este bine să luăm în calcul înlocuirea zahărului cu îndulcitori naturali, sănătoși și dacă este posibil cu îndulcitori bio.

Mierea de albine care nu este procesată este foarte sănătoasă, nu expiră și este o sursă bună de vitamine. Cu toate acestea, este interzisă consumului pentru copii mai mici de doi anișori, fiind risc de botulism.

Sirop agave – iată un îndulcitor natural, ce conține numeroase vitamine – B, C, D, E, dar și minerale, precum calciu, fier, fosfor, magneziu și seleniu. Acesta este un îndulcitor recomandat diabeticilor, neavând un indice al glicemiei mare.

Sirop orez și cereale – este un îndulcitor cât se poate de sănătos, putând fi introdus în alimentație fără riscuri. Se obține din orez brun ce este bine prăjit și conține magneziu, mangan, potasiu și zinc.

Sirop arțar – se obține din copacul ce îi poartă numele și este un bun îndulcitor pentru cafea sau ceai. De asemenea, poate fi folosit în clătite sau prăjituri, dar și pentru prepararea diverselor mâncăruri.

Xylitol – se produce fie din scoarță de copac, fie din coceni de porumb și este recomandat în mod deosebit persoanelor care suferă de diabet, neavând un indice al valorilor glicemiei mare. Se poate folosi și pentru îndulcirea pastei de dinți.

Extractul de ștevie, siropul de tapioca, dar și fructele proaspete pot înlocui consumul de zahăr, fiind variante sănătoase. Cu toate acestea, este bine să le consumați cu moderație.