Deși unii părinții au unele convingeri negative despre valorile și beneficiile învățării online și preferă învățarea tradițională, în această perioada tulbure, învățarea online pare a fi singura opțiune sustenabilă și eficientă, pentru a nu-i lasă pe micuți să piardă o perioada importantă în formarea lor. Desigur, nu negăm faptul că implementarea învățării online în timpul pandemiei a fost și încă este problematică și provocatoare pentru multe familii.

Părintii, pentru că ei trebuie să facă față cel mai mult acestei provocări, nu erau nici instruiți, nici pregătiți să îmbrățișeze învățarea online. Același lucru se poate spune și despre profesori. De fapt, cu toții a trebuit să ne adaptăm, așa cum am putut, acestei noi situații care, sperăm, că nu va dura o veșnicie. Nu trebuie să devină un obicei, iar învățământul față în față, atunci când situația sanitară o va permite, va trebui să revină la normal. Și totuși, cum spuneam, în această perioada, doar online-ul este scăparea. Pe lângă cursurile de la școală, din fericire, cei mici au posibilitatea de a urmă și cursuri extracurriculare.

Astfel, putem opta pentru cursuri online copii, pentru limba engleză sau germană, italiană, franceză, precum cele oferite de ILSC (Internațional Learning and Skills Council). În această perioada, cei mici au nevoie de cât mai multe activități, pentru că socializarea este redusă. Copiii au nevoie de socializare, pentru că este importantă atât pentru psihicul lor, cât și pentru dezvoltarea lor.

Trebuie să le oferim celor mici posibilitatea de a socializa, de a interacționa cu cineva, chiar dacă este vorba de cursuri online. În plus, învățarea online are și multe alte avantaje. Așadar, pe măsură ce ne străduim să ținem copiii ocupați pentru următoarele câteva săptămâni și potențialele luni de închidere a școlilor și de distanțare socială, probabil că te întrebi și cât de utilă este de fapt învățarea online. Să vedem:

1. Învățare online este imediată!

Învățarea online este ceva ce copilul tău poate face imediat. Nu este nevoie să te deplasezi cu el, nu contează că plouă sau ninge, nu contează că este stare de alertă sau urgență. Pur și simplu, ai nevoie de o tabletă sau un laptop și o conexiune la internet. Așa poți să îi oferi copilului tău oportunitatea de a studia o limba străină, acasă, în siguranță. Cu numeroasele opțiuni diferite atunci când vine vorba de învățarea online pentru copii, experiențele diferă. Unele sunt configurate pentru a permite accesul imediat, în timp ce altele solicită să te înscrii, să îți creezi un profil, să te abonezi etc. Dar chiar și în cazuri extreme, nu există multe bariere care ar interzice copilului tău să învețe ceva, online. Pentru a accesa cursurile online de la ILSC, nu trebuie decât să contactezi reprezentanții școlii care te vor îndrumă și îți vor spune exact ceea ce trebuie să faci.

2. Varietate de oferte

Un mare beneficiu al învățării în clasă, față în față, este dat de interacțiune. În general, pentru materii precum matematică, istorie, știință, lecțiile față în față sunt cele mă recomandate pentru că vorbim despre materii pe care doar așa le înțelegi. Dar dezavantajul? În orele față în față este dificil să introducem învățături noi, specifice și relevante. Cu învățarea online, subiectele sunt mai mult sau mai puțin nelimitate. Iar pentru limbile străine, studiul online poate fi extraordinar de benefic, datorită existenței unui număr mare de materiale ce pot fi studiate și informații ce pot fi mai ușor însușite prin intermediul internetului. Așa că, dacă dorești ca cel mic să învețe o limbă străina, alege chiar acum cursurile ILSC. Copilul va fi pus față în față, însă în mediul online, cu un expert, care îl va ajuta să dobândească cunoștințele și abilitățile cele mai bune de învățare a unei limbi străine. 

3. Se potrivește cu o varietate de stiluri de învățare

Fiecare elev poate învăța. Însă fiecare învață într-un mod diferit. Unii prosperă în clasă, alții se descurcă mai bine singuri sau în grupuri mici. Unii reușesc să învețe după o carte, alții prin lecții și tutoriale video … și există alții care au nevoie de puțin din toate acestea! Învățarea online satisface oricare dintre aceste stiluri de învățare diferite. Învățarea online permite experimentări care pot schimbă viața și îl va pregăti pe micuțul tău pentru alte situații. Așa va exersa învățarea online și la clasă, dar și, mai târziu, va avea experiența teleconferințelor și așa mai departe.

4. Confort

Confortul casei are un mod de a face lucrurile mai bine, nu? Nu contează dacă cel mic se află acasă sau stă la bunici. Practic, oriunde poate ajunge wifi-ul, cel mic poate beneficia de un mod de învățare confortabil. În plus, cum spuneam mai sus, copilul nu va mai trebui dus de la un loc la altul ceea ce, pentru mulți copii, poate însemna o adevărată corvoadă. Gândește-te numai dacă stai pe lângă București și trebuie să ajungi la cursuri în București. Poți pierde timp prețios în trafic, iar dacă lucrezi de dimineața până seara, este aproape imposibil să îți duci copilul la cursuri. Așa că, un curs online, îți va oferi și ție, și copilului, un confort extraordinar. Mai mult, așa vei avea un motiv în plus de a nu renunța la o oportunitate extraordinară de educație. Învățarea unei limbi străine este una din investițiile cele mai rentabile pentru viitorul celui mic.

În concluzie…

Pentru majoritatea părinților, în ceea ce privește cursurile online, primul beneficiu, acela al posibilității de a începe imediat, este probabil cel mai atrăgător. Deci, dacă ești în căutarea unei experiențe de învățare individuală, lecțiile private online de la ILSC îi ajută pe copii și adolescenți să își dezvolte abilitățile, învățând cu ajutorul unor profesori dedicați și al unor materiale online bine structurate.