Importanța utilizării unui stabilizator de tensiune

Conform datelor statistice din America, vânzarile de stabilizatoare de tensiune au ajuns la aproximativ 500 milioane de dolari pe an, cu o creștere de 10% în fiecare an. Această creștere se datorează unor factori externi independenți care au avut un impact semnificativ în viața noastră, precum:

  • un număr tot mai mare de produse electronice sensibile, care se pot defecta în cazul unor fluctuații de curent;
  • un consumul de energie electrică în gospodărie tot mai mare pentru funcționarea unui număr diversificat de produse electrice și electrocasnice.

Aceste modificări din domeniul tehnologic și industrial au impus și o atenție sporită pentru protejarea electronicelor și electrocasnicelor din casă, deoarece acestea reprezintă o investiție financiară serioasă. O tensiune mare în circuitul electric poate determina, din cauza supraîncălzirii, defectarea componentelor electronice sau electrice a aparatelor. Daunele sunt majore, de multe ori ireparabile. Reducerea ușoară a nivelelor de tensiune, cu ajutorul unui stabilizator de tensiune, permite mai multor produse electronice să funcționeze perfect mult mai mult timp.

Tipuri de stabilizatoare de tensiune

Stabilizatoarele de tensiune pot fi împărțite în mai multe categorii, însă principala lor diferențiere este între stabilizatoarelele cu relee și cele cu servomotor:

Stabilizatoare cu relee 

În cazul acestor stabilizatoare, sursa de alimentare este un dispozitiv care permite funcționarea continuă a aparatelor, chiar și atunci când sursa principală de alimentare este întreruptă. Aceste dispozitive sunt potrivite pentru orice fel de electronice: televizoare, calculator, radio, becuri, laptop, etc. 

Avantajele stabilizatoarelor relee: dimensiunile mici, prețul mai mic și rapiditatea de adaptare la schimbările de voltaj în rețea.

Dezavantajele stabilizatoarelor relee: nu funcționează eficient în cazul aparatelor cu motor, pot fi gălăgioase, din cauza ventilatorului la puteri mari și sunt mai puțin eficiente decât alte modele.

Stabilizatoare cu servo motor.

Stabilizatoarele cu servo motor sunt dispozitive ce mențin eficient valori constante ale tensiunii electrice pe un element de circuit. Acest model este perfect pentru orice sarcină electrică, mai ales pentru stabilizarea tensiunii pentru aparatele cu motor. În cazul unor electrocasnice mari precum frigiderul, aerul condiționat, pompa de apa, congelatorul sau cuptorul cu microunde, stabilizatorul cu servo motor este cel mai potrivit.

Avantajele stabilizatoarelor cu servo motor

  • funcționează cu orice fel de aparate electrice sau electrocasnice, 
  • au o eficiență foarte mare, de peste 97-98% și 
  • sunt relativ silențioase, cu un zgomot ce poate fi ușor ignorat în casă.

Dezavantajele stabilizatoare cu servo motor:  

  • sunt mai mari și mai grele decât celălalt tip, 
  • prețul lor este mai mare decât în cazul altor modele și 
  • nu se adaptează rapid în cazul unor variații mari de tensiune.

Nu mai rămâne decât să vă analizați propriile nevoi și să alegeți tipul de stabilizator de tensiune potrivit casei dumneavoastră.