Patul ar trebui să îți permită să te relaxezi noaptea, iar dimensiunea acestuia nu trebuie să ocupe tot spațiul din cameră. Vei avea nevoie de un pat cu o structură ușor de integrat în decorul dormitorului tău, dar care să poată satisface și nevoile specifice, unele pentru depozitare sau, poate, pentru economisirea spațiului. Există cel puțin nouă tipuri de paturi, având în vedere doar configurația lor, și nu ar trebui să crezi că acest lucru este exagerat. În plus față de cele nouă tipuri de paturi, există altele care diferă în ceea ce privește dimensiunile (90 x 200, 140 x 200, 180 x 200 etc.) sau stilurile (tradiționale, ospitalitate, rustice etc.)

Pat cadru

Acest tip popular de pat este mai scurt decât modelele tradiționale și nu are sistem de arc în interiorul cadrului. Este realizat doar cu un cadru simplu din lemn sau din alt material pe care este așezată salteaua. Are un aspect modern și confortabil, dar lipsa unui cadru cu arcuri îi poate dezamăgi pe cei care doresc un sprijin mai bun în timp ce dorm. Patul cu suport poate fi lipsit de tetiere, dar există și rame cu o tetiere pe partea laterală pe care se poate sprijini capul. 

Paturi cu tăblii la cap și picioare

Tăbliile acestor tipuri de paturi sunt, de obicei, din lemn sau metal. Există mai multe varietăți de modele de tăblie. Unele sunt realizate în întregime din bare metalice sau de fier, altele sunt din metal și lemn, iar altele sunt realizate din scânduri de lemn sculptate sau ornamentale.

Paturile care au tăblii cu margini mai mari se numesc paturi sanie. Se potrivesc cu decorațiuni interioare sofisticate, iar dacă dorești să aranjezi un astfel de pat într-un dormitor modern, încearcă să alegi un model cu o tăblie acoperită cu piele.

Paturile cu tăblii încastrate, puternic ornamentate, în formă de coroană și cu patru stâlpi de colț se numesc paturi Santiago. Se potrivesc cu decorul clasic, tradițional, de inspirație barocă. Tăblia de la picioare adaugă puțină eleganță acestui tip de pat dormitor, dar poate fi inconfortabilă pentru persoanele mai înalte sau pentru cei care au un somn mai neliniștit.

Paturi pliante 

Astfel de paturi sunt în general canapele cu o structură mobilă. Se pot transforma într-un pat trăgând salteaua din sistemul de expansiune sau desfăcând spătarul. Paturile trebuie selectate cu atenție dacă dorești să le utilizezi zilnic (structura de reținere trebuie să fie din lemn de esență tare, mecanismul să fie ușor de utilizat, iar salteaua și pernele să asigure un bun suport al corpului) și nu trebuie să înlocuiască patul din dormitorul principal. Cu toate acestea, acestea reprezintă o opțiune practică pentru un dormitor mic, o cameră de oaspeți sau o garsonieră.