Ce este acneea? 

Acneea este a opta boală ca frecvență la nivel mondial iar conform Asociației Americane de Dermatologie peste 80% dintre adolescenți suferă de acnee. Afecțiune inflamatorie cronică a pielii extrem de frecventă, cu mai multe forme, caracterizată prin erupția de coșuri, apariția punctelor negre și a chisturilor, acneea afectează fața și pieptul, dar se poate instala și pe spate, pe umeri și chiar la nivelul scalpului.

O mulțime de persoane cu ten gras sau mixt au probleme cu acneea și punctele negre. De regulă, aceste imperfecțiuni apar din cauza unor factori multipli: schimbări hormonale, exces de sebum, igienă necorespunzătoare dar și din cauza unor infecții cu anumite bacterii, un regim alimentar deficitar, stres, utilizarea unor medicamente sau suplimente și produse cosmetice cu formulă foarte uleioasă.

Prin secreția mare de sebum canalul de excreție este blocat și astfel apar punctele negre. Glandele cu secreție în exces produc inflamația și apar noduli care se descarcă prin coșuri purulente.

Pentru a evita ca tenul să rămână plin de cicatrici, tratamentul trebuie început de la apariția primelor leziuni deoarece, odată instalată, acneea se dovedește dificil de tratat.

Tratamentele anti-acnee vizează inhibarea producției de sebum, limitarea dezvoltării bacteriilor și desfundarea porilor.

Trebuie să vă înarmați cu răbdare și încredere în medicul dermatolog pentru că vindecarea acneei este un proces de durată iar tratamentul pentru o acnee simplă trebuie să dureze minimum trei luni iar pentru o formă mai gravă, circa un an. Uneori pot fi necesare mai multe luni pentru a vedea primele semne de ameliorare iar oprirea bruscă a tratamentului poate provoca un nou puseu, care ar anula toate eforturile precedente, de aceea tratamentul antiacnee trebuie continuat câteva săptămâni după dispariția leziunilor.

Înainte de a începe orice tratament pentru a combate acneea, aceasta trebuie diagnosticată de un medic specialist, deoarece există 5 tipuri de acnee, fiecare necesitând un plan diferit de atac.

Tipuri de acnee

Acneea comedonică (foarte des întâlnită, se caracterizată prin prezența punctelor negre, în special pe frunte, obraji și nas), acnee papulo-pustuloasă (prezintă coșuri înroșite, inflamate, dureroase, adesea cu puroi), acneea chistică nodulară (prezintă noduli inflamați în piele, adesea numiți coșuri interne), acneea conglobată (se caracterizată prin prezența chisturilor sau a nodulilor inflamați, situați la distanțe foarte mici unii de alții) și acneea fulminans (mai des întâlnită la bărbați, este un tip de acnee mai rar și mai sever, în care leziunile sunt însoțite de simptome precum febră, slăbiciune și dureri musculare).

Cum se poate trata acneea?

Astăzi, pe lângă tratamentul medicamentos, în clinicile de înfrumusețare, sunt disponibile multiple modalități de tratament cu rezultate dovedite clinic în lupta împotriva acneei.

Acneea se poate agrava atunci când nu sunt respectate o serie de condiții de igienă, de aceea primul pas către un ten curat începe cu respectarea unui ritual strict de îngrijire a tenului. De aceea, sunt extrem de importante respectarea medicației prescrise de medic, o igienă impecabilă a pielii dar și folosirea unor produse speciale pentru tenul acneic, non-comedogenice.

Pentru a evita cicatricele inestetice, înlăturarea așa-ziselor coșuri trebuie lăsată în seama medicului dermatolog sau a unei cosmeticiene competente, în condiții sterile.

Cremele antiacnee

Pentru formele ușoare de acnee, cremele se numără printre cele mai eficiente tratamente locale, atâta timp cât formula chimică se adresează nevoilor tenului tău. 

Antibioticele orale sau topice: Acest tip de medicație este eficientă pentru uciderea bacteriilor care provoacă acneea și reduc, de asemenea, inflamația. Antibioticele sunt recomandate pentru că ajută organismul să-și dezvolte rezistența și pentru a lupta împotriva infecțiilor.

Rezultate foarte bune sunt obținute în combaterea cauzelor a diferitor tipuri de acnee cu peeling-ul chimic, pe bază de acid tricloracetic sau acid mandelic. Ales în funcție de gravitate și de tipul de acnee, peelingul chimic asigură o exfoliere profundă, diminuează inflamația, curăță punctele negre și reduce urmele de acnee și petele pigmentare.

Hidrodermabraziunea cu JetPeel este un tratament modern non invaziv și nedureros care propulsează un jet de oxigen hiperbaric oxigen în puritate de 100%  la o viteză supersonică pentru a infuza în derm cocktailuri special formulate pe bază de acid glicolic, salicilic și mandelic. JetPeel exfoliază pielea cu o viteză mare, face o curățare blândă, deschide porii, murdăria și resturile celulare sunt îndepărtate, porii sunt curățați și se vor deschide sub efectul acestui jet de aer de înaltă presiune. Serumurile concentrate infuzate în piele ajută tenul în lupta împotriva acneei, echilibrează producția de sebum și reglează pielea anormal de grasă. După tratamentul cu JetPeel pielea își recapătă strălucirea și hidratarea, încă de la prima ședință.

Microneedling-ul sau inducția de colagen a fost inițial dezvoltat ca și tehnică pentru rejuvenarea facială, însă astăzi este de real ajutor atât în tratamentul anumitor tipuri de acnee cât și al cicatricilor postacneice, al vergeturilor sau pentru cicatricile post-traumatice sau provocate de arsuri. Prin utilizarea mezoterapiei fracționate cu dispozitive de tip Dermapen este stimulată în mod natural producția de colagen, ce are ca rezultat o piele mai întinsă, mai fermă, mai curată.

Microdermoabraziunea facială cu diamant este o metodă confortabilă și eficientă de curățare și reîmprospătare a tenului, care îndepărtează ușor celulele moarte ale pielii. Reziduurile și sebumul în exces sunt aspirate în timp ce presiunea negativă stimulează circulația sângelui și regenerarea celulară. Acest tratament facial exfoliază straturile superficiale ale pielii și facilitează extragerea dopului cheratozic.

Formele severe de acnee necesită tratamente mai agresive, atent monitorizate, precum laserul. Una din cele mai eficiente metode de tratament antiacnee, cu rezultate spectaculoase, laserul reduce bacteriile și producția de sebum, cu rezultate excelente atât în cazul tratării acneei active cât și a cicatricilor postacneice. 

Suntem unici, nu există tratamente general valabile. 

Dacă te confrunți cu acnee, regula principală este să nu încerci să o „tratezi” singur. Acneea cere o atenție specială, iar secretul vindecării constă în tratamentul blând și constant, într-o colaborare deplină cu medicul specialist. 

Lasă-te pe mâna unor profesioniști și vino la SKiN MedSpa București, unde te poți bucura de dispozitive și tehnologie de ultimă generație, de specialiști dedicați și de prețuri prietenoase! Programează-te la o evaluare gratuită și pornește pe drumul spre un ten luminos, fără probleme!