Într-un dormitor mic însă, este destul de dificil să împaci ideea de spațiu funcțional cu nevoia de intimitate. Numărul pieselor de mobilier pe care le poți adăuga aici este destul de redus și se limitează, de obicei, la strictul necesar, iar dacă vrei să adaugi alte elemente care să creeze o atmosferă relaxantă, trebuie să înveți să îmbini utilul cu plăcutul. 

Iată câteva sfaturi de care să ții cont astfel încât să creezi în micul tău dormitor un spațiu cosy, aranjat în funcție de nevoile personale și de preferințele tale de design.

Folosește culori reconfortante

Dacă dorești să obții o atmosferă relaxată, aerisită și luminoasă într-un dormitor mic, folosește trucuri optice prin care să dai senzația de spațiu. În primul rând, decorează pereții în culori deschise sau tonuri calde. De asemenea, poți recurge la oglinzi mari pe un perete sau pe ușile șifonierului pentru a mări vizual spațiul. 

Culorile calde, reconfortante pe care le poți folosi în dormitorul tău sunt tonurile naturale de alb, beige, crem, maro, ivoriu, roz sau verde pal, albastru deschis, turquoise sau marin.

Dacă preferi tonurile întunecate, ai grijă cum le dozezi ca acestea să nu fie în exces. De exemplu, poți să vopsești doar unul dintre pereți într-o nuanță închisă, și vei crea astfel un contrast interesant, ce va echilibra vizual spațiul.

Adaugă tușe din lemn și alte materiale naturale

O idee simplă pe care o poți aplica pentru a crea o atmosferă primitoare în dormitor este să te folosești cât mai mult de materiale și texturi naturale, în defavoarea celor obținute industrial cum sunt PAL-ul melaminat sau finisajele metalice. 

Orice tușe din materiale naturale, fie pentru mobilier, fie pentru câteva etajere din lemn neprelucrat cel puțin, conferă spațiului senzația de căldură și confort. Poți chiar să lași la vedere pardoseala de lemn, si parțial o poți acoperi cu un covoraș țesut sau chiar cu un covor mic din blană naturală, pentru a spori acest efect.

Alte detalii sau alte accesorii realizate din materiale naturale, cum sunt lampadarele cu suport din lemn sau abanos, ramele simple din lemn băițuit sau suporturi de sticlă cu mici lumânări decorative vor crea și ele atmosfera caldă, de intimitate, pe care o dorești în dormitor.

Materialele textile amplifică senzația de spațiu cald și primitor

Orice fel de materiale textile din fibre naturale te vor ajuta, în plus, să amplifici senzația de căldură și confort din dormitor. Nu te zgârci să folosești din plin materiale cu textură plăcută pentru corp, cum sunt lâna, inul, bumbacul pentru păturile, pernele sau draperiile tale. Pe motoarele de căutare online poți găsi cuverturi de pat, de cea mai bună calitate, în tonuri naturale pe care le poți plasa pe timpul zilei pe pat. Datorită texturii și culorilor calde, vor crea vibe-ul necesar și totodată te vor ajuta să păstrezi o atmosferă aerisită și îngrijită. 

Nu aglomera spațiul 

Un dormitor cosy, în care să pui accent pe ideea de confort și spațiu intim, nu este un loc pe care să-l aglomerezi cu prea multe obiecte sau piese de mobilier. Nu dorești să aduni în camera ta de odihnă obiecte inutile, care ar trebui să se regăsească în altă parte, de exemplu într-o debara. Scapă de obiectele care nu-și au locul în  dormitor și vezi ce merită păstrat și ce nu, pentru a obține o atmosferă cât mai aerisită. Poți proceda la fel și cu anumite lucruri din șifonier, ca să nu aglomerezi locul cu lucruri pe care nu le mai folosești. În plus, nu aglomera nici pereții cu prea multe tablouri sau piese de decor inutile, deoarece un spațiu mic, decorat simplu și minimalist, te va ajuta să obții mai rapid senzația de confort.

Creează un colțișor doar pentru tine. 

Ca să-ți transformi micul dormitor într-un loc primitor și plăcut pentru tine, adaugă, în măsura în care spațiul permite, obiecte cu rol estetic ridicat: o ladă de depozitare amplasată la capătul patului, o consolă sau o măsuță elegantă de machiaj, un fotoliu comod în preajma unui lampadar elegant, unde să-ți aranjezi propriul colțișor de citit. Orice loc special amenajat pentru micile plăceri personale va amplifica senzația de spațiu intim, cald și primitor pe care o dorești în dormitorul tău. 

Sursa foto: unsplash.com