Salteaua și perna potrivite, lenjeriile din materiale naturale, eliminarea surselor de lumină deranjantă sunt doar câteva dintre elementele esențiale pentru un dormitor odihnitor. Dacă vrei să te bucuri de confort pe tot parcursul anului, este important să investești în spațiul de dormit.

Numără până la 10 și… somn ușor!

Nimic nu e mai stresant decât imposibilitatea de a adormi, mai ales atunci când te simți obosit. Mai mult decât atât, dacă temperatura din încăpere e crescută, transpirația abundentă poate duce la apariția unor boli. Căci umezeala este mediul ideal pentru ciuperci și bacterii. Iar dacă salteaua și perna nu permit aerisirea corespunzătoare, problemele se amplifică. Iată ce ai de făcut ca să dormi bine:

1.Ai grijă ca spațiul de dormit să fie perfect aerisit și ventilat.

2.Folosește lenjerii de pat din materiale naturale, de preferat din materiale plăcute la atingere și ușor de întreținut.

3.Renunță la pernele din materiale sintetice, precum buretele. Alege variantele moderne, din spumă cu memorie, sau spumă cu gel.

 4.Alege jaluzele sau draperii care să nu permită pătrunderea luminii ziua.

5.Înainte de culcare, e bine să faci duș cu apa la temperatura camerei.

6.Elimină din spațiul de dormit aparatura electrocasnică. Televizorul ucide și intimitatea.

7.Pentru ca somnul să vină mai repede, poți folosi recipiente de aromaterapie, cu esențe odihnitoare, relaxante.

8.Pentru un plus de confort, decorează dormitorul în culori calde, care-ți plac și te fac să te simți bine.

9.Un dezumidificator ajută la înlăturarea aburului și favorizează un somn odihnitor. 

10.Pe cât posibil, renunță la oglinzile și la luminile de veghe din dormitor, dacă îți dorești un somn profund, cu adevărat relaxant și odihnitor.

 Cum să-ți alegi salteaua și perna

Multe dintre saltele conțin materiale care favorizează menținerea umezelii. Astfel, chiar dacă temperatura ambientală este una potrivită, salteaua de pat continuă să creeze disconfort. Prin urmare, salteaua de pat este o investiție pe termen lung. Mai ales dacă e făcută dintr-o combinație de spumă cu memorie și spumă cu gel pentru un suport optim al corpului în somn. 

Și s-au dus vremurile în care puful de gâscă și lâna umpleau pernele și plapumele din lada de zestre a bunicii. Microfibra se bucură de un succes real în zilele noastre, la fel ca și spuma cu memorie sau latexul. Trăind pe repede înainte, avem nevoie de produse ușor de întreținut, antialergice și antibacteriene. Așadar, materialele naturale pierd teren în ceea ce privește umplutura pernelor. 

Dar rămân de preferat materialele naturale pentru fețele de pernă și lenjerii. Căci acestea absorb umezeala și sunt prietenoase cu pielea. Un atu în plus au pernele din materiale sintetice pentru că se pot spăla la mașină. Ceea ce nu este valabil și în cazul pernelor cu puf ori pene. Totuși, umplutura din fibră de bambus face ca perna să le fie de un real folos celor care transpiră mult în somn.