Cele mai importante criterii în alegerea unui scaun ergonomic

Înălțimea șezutului

Înălțimea șezutului îți asigură o circulație bună periferică a sângelui în picioare, dacă este reglată corect. Înălțimea șezutului este corectă atunci când genunchii sunt îndoiți la un unghi de aproximativ 90 de grade și călcâiele sunt așezate pe podea. De asemenea, coapsele trebuie să fie paralele cu podeaua.

Adâncimea șezutului

Majoritatea scaunelor ergonomice sunt dotate cu funcționalitatea de reglare a adâncimii șezutului. Acest aspect este foarte important, pentru că circulația sângelui poate fi blocată dacă șezutul scaunului este culisat la maximum. Pentru a nu se întâmpla asta, reglează adâncimea șezutului, astfel încât distanța dintre partea frontală a șezutului și partea din spate a genunchilor să fie de cel puțin 2-3- degete, fără să te îndepărtezi de la spătar. Mai mult decât atât, marginea înclinată a scaunului împiedică creșterea tensiunii arteriale în vene.

Înălțimea spătarului

Atunci când ai nevoie de un nivel de concentrare mai mare, spătarul scaunului se poate bloca într-o poziție fixă. Atunci când folosești scaunul cu spătarul blocat este important să ajustezi înălțimea spătarului sau a suportului lombar pentru a avea confort și susținere maximă în zona lombară și în partea superioară a spatelui. Dacă ai un scaun care este dotat cu suport unic lombar reglabil, ai grijă ca acesta să susțină curba naturală a coloanei vertebrale.

Brațele scaunului

Brațele sunt foarte importante. Ele oferă posibilitatea de a te sprijini în ele, astfel încât umerii tăi să fie într-o poziție confortabilă. Dacă sunt reglate corect, brațele scaunului reduc presiunea și tensiunea musculară exercitată asupra umerilor. Ideal este să reglezi înălțimea brațelor până la nivelul cotului, mai ales atunci când nu folosești biroul în sprijinirea brațelor.

Scaune potrivite pentru o poziție corectă la birou

Cele mai multe scaune de birou sunt concepute pentru șezutul îndelungat în această poziție și, automat, sunt ergonomice. Calitatea scaunului de birou variază în funcție de anumiți factori, de care tu trebuie să ții cont atunci când îți alegi scaunul pentru birou:

  • Ergonomia scaunului de birou înseamnă adaptarea formei, a înălțimii și a poziției scaunului astfel încât poziția corpului la birou să fie naturală și firească.
  • Spătarul unui astfel de scaun trebuie să fie bombat în zona lombară sau cel puțin să aibă posibilitatea fixării unui accesoriu care să susțină zona lombară a coloanei vertebrale.
  • Înălțimea scaunului trebuie să fie reglabilă, pentru că aceasta să poată fi ajustat astfel încât poziția spatelui, a mâinilor și a picioarelor să fie una corectă.

Dacă vei ține cont de aceste sugestii, cu siguranță vei evita durerile lombare. Pe scuneonline.ro găsești scaune recomandate pentru birou care țin cont de toate aceste criterii.