Astfel, pe cât de multe modele de încălțăminte există, pe atât sunt de numeroase soluțiile pe care le poți folosi pentru a le curăța. Dacă vrei să elimini riscurile pe care le-am menționat anterior, trebuie să știi cum să dezinfectezi corect pantofii, ținând cont de materialul acestora și de alte criterii importante. 

Cum speli corect încălțămintea din material textil

Tenișii, pantofii sport căptușiți cu materiale textile sau papucii de casă se spală ușor – chiar și la mașina de spălat -, se usucă rapid, de aceea îi poți curăța corespunzător cel puțin o dată pe lună. Cu siguranță că, dacă deții o mașină de spălat modernă, ai posibilitatea de a selecta programe special pentru pantofi, astfel că încălțările tale preferate nu vor avea de suferit. În cazul în care nu ai această opțiune, ai grijă să selectezi un program de spălare delicat, la o temperatură de maxim 40 de grade. 

Desigur, poți opta și pentru varianta de a-ți spăla încălțămintea manual. Începe prin a înmuia pantofii în apă caldă în care ai adăugat inițial un detergent lichid fără înălbitor. Pentru a elimina petele încăpățânate utilizează o periuță cu peri moi. Vrei să elimini mirosul neplăcut al pantofilor? Lasă-i, timp de 20-30 de minute maxim la înmuiat, într-un recipient cu apă și oțet. La final, poți clăti încălțările în apă cu balsam de rufe, pentru a le reda prospețimea.

Cum dezinfectezi încălțămintea din piele 

Dacă ai o pereche de bocanci, cizme lungi, botine sau orice alt model de pantofi confecționați din piele, nu poți folosi aceleași metode de dezinfectare ca și în cazul încălțămintei din material textil. Evită să cureți la mașina de spălat pantofii din piele naturală sau ecologică deoarece riști să favorizezi dezlipirea acestora și degradarea materialelor. 

Poți, însă, să utilizezi periodic alcool sau apă oxigenată pentru a elimina bacteriile din încălțămintea de piele și, în plus, poți spăla branțurile din interior, dacă acestea sunt realizate din materiale textile. De asemenea, tot pentru interiorul încălțărilor, poți folosi un burete curat și apă cu alcool sanitar. Pentru ca cizmele, botinele sau bocancii să se usuce mai rapid, ai grijă să storci foarte bine buretele, eliminând excesul de lichid. La final, poți presăra bicarbonat, recunoscut deoarece captează și neutralizează mirosurile neplăcute. A doua zi, după ce pantofii s-au uscat, utilizează eventual aspiratorul sau chiar o perie, dacă este posibil, pentru a îndepărta particulele de bicarbonat. 

Clorhexidina este o altă soluție eficientă pentru dezinfectarea pantofilor, mai ales dacă suferi adesea de micoze ale unghiilor sau ale tălpilor. Același efect îl au și produsele destinate îngrijirii încălțămintei, care au rol anti-bacterian și care sunt disponibile în magazinele de profil. 

Curățarea și dezinfectarea încălțămintei este o etapă obligatorie dacă vrei să ai grijă de sănătatea picioarelor tale. Mai mult decât atât, îngrijind corect pantofii pe care îi porți în diverse ocazii, te vei bucura de ei mai mult timp și vei spori gradul de confort pe care ți-l oferă.