Efectul ramelor pe pereţi

O locuinţă clasică nu poate fi lipsită de nobleţea ramelor de pe pereţi. Tipul, forma şi culoarea acestora depind de arhitectura casei şi de gusturile proprietarului. Rama devine suportului elementului protagonist al camerei, care va atrage toate privirile. Poate fi aurită în jurul unei oglinzi de cea mai bună calitate. Poate fi simplă, pentru a pune în valoare opera de artă pe care o susţine. Poate fi în tonul mobilierului pentru a cuprinde portretul extravagant realizat. Peretele ales pentru a fi înfrumuseţat în acest fel trebuie să fie cel mai expus şi vizibil.

Perna ca element decorativ

Numeroase stiluri moderne devenite în timp clasice au folosit perna drept element decorativ. Canapelele şi fotoliile primesc un plus de eleganţă atunci când sunt acoperite cu perne de diverse texturi, forme, mărimi şi culori. Toate acestea trebuie să fie în armonie cu obiectul pe care îl completează. Ţesăturile preţioase precum satin, brocart, catifea, bumbac egiptean, mătase se combină perfect cu accesorii sofisticate precum volanele, franjurii sau nasturii din materiale de calitate.

Biblioteca sau vitrina

Biblioteca este elementul de mobilier sinonim cu clasicul. Pare logic, deoarece pe rafturile ei poţi etala ediţii princeps ale celor mai mari clasici din literatură. La fel de generoasă din punct de vedere vizual este şi vitrina, închisă sau deschisă. Acolo poţi adăposti la vedere servicii de calitate din cristal, porţelan sau argintărie şi suvenire adunate din diverse călătorii.

Candelabrul şi lumina naturală

Acolo unde spaţiul permite, elementul central al camerei poate trona din centrul tavanului. Un candelabru suspendat de plafon arată măsura camerei pe care o domină. Dimensiunile şi calitatea materialelor ţin de stil, buget şi gust. Poţi alege o tehnologie modernă şi actuală sau poţi căuta o manufactură veche, patinată, care te aşteaptă într-un anticariat sau o casă de licitaţii. Cristalul şi sticla sunt cele mai potrivite pentru reflectarea luminii şi punerea în valoare a spaţiului. Cu toate acestea, nu ignora importanţa energiei solare naturale. Instalează ferestre generoase sau chiar pereţi din sticlă, care permit razelor să pătrundă cu lumină şi căldură cât mai mult timp. Pentru discreţia serii adaugă draperii cuprinzătoare, din materiale extravagante.

Pardoseala

Suprafaţa pe care calci într-un living este una dintre cele mai vizibile. Pardoseala poate fi din diverse tipuri de lemn sau piatră, simplă sau cu model. Fiecare zonă de masă, relaxare, citit sau birou trebuie delimitate prin covoare sau textile pe măsură. Dacă suprafaţa de dedesubt este simplă, ţesătura poate fi generoasă în culori şi modele. În schimb, dacă pardoseala are propriul colorit sau modelaj, covorul trebuie să fie sobru.

Stilurile care au trecut proba timpului oferă un sentiment de căldură şi confort. Pentru a obţine un design clasic, acesta trebuie să fie sugestiv pentru trecut, dar nu depăşit sau lipsit de clasă. Armonia îmbinării elementelor tradiţionale de construcţii şi design interior cu accesorii la modă pentru o cameră funcţională reprezintă cheia succesului acestui proiect. O notă clasică poate fi obţinută nu doar prin construirea de la 0, ci şi în cadrul unui proces de amenajare sau prin înlocuirea unor obiecte de decor.