Cel mai probabil urmează să plătești mulți ani la rând ipoteca, deci este important să găsești un credit care să corespundă cât mai bine nevoilor și bugetului tău. Când împrumutați bani de la un creditor, încheiați un acord legal pentru a rambursa împrumutul pe o perioadă stabilită (deși cu dobândă).

Ce este creditul ipotecar

Creditul ipotecar constă dintr-un împrumut destinat achiziționării, construcției sau renovării (modernizării) unei locuințe și se garantează tot cu locuința respectivă pentru a se asigura obligația plății creditului rezultată în urma acestui împrumut.

Ipoteca este înregistrată în Cartea Funciară, iar locuința este folosită ca și garanție și nu poate fi vândută până ce creditul nu este complet rambursat. Perioada de creditare este pe termen lung, de maxim 35 ani, respectiv 420 luni. Pe toata perioada de creditare, titularul creditului va avea obligația de a achita lunar rata formată din principal (credit) și dobânda.

Toate condițiile de creditare legate de obiect, valoare, perioadă, garanție și costuri – comisioane și dobânzi – sunt prevăzute într-un contract care va fi încheiat între instituția de credit și solicitant la momentul contractării creditului.

Cât îți poți permite să plătești lunar

Trebuie să calculezi cu atenție și să vezi dacă poți plăti ratele viitorului credit ipotecar. Gândește-te de două ori înainte de a opta pentru un credit ipotecar, dacă ai îndoieli în ceea ce privește posibilitatea de a plăti ratele. Ia în calcul că pe lângă rată, există și diverse costuri de funcționare ale unei case, cum ar fi facturile gospodărești, impozitul, asigurarea și întreținerea.

Creditorii vor dori să vadă dovada veniturilor și a anumitor cheltuieli, și dacă ai datorii. Aceștia pot solicita informații despre facturile gospodăriei, întreținerea copiilor și cheltuielile personale. Toate acestea pentru dovada că vei putea rambursa banii, daca rata dobânzii va creste.

Astfel, o bancă ar putea refuza să îți ofere creditul dacă nu crede că îți vei putea permite.

Informează-te despre rata dobânzii

Atunci când vrei să faci un credit ipotecar cere cât mai multe detalii despre rata dobânzii și dacă această rată va fluctua în timp. Sigur că nu ai cum estima ce se va întâmpla în următorii 30 de ani, dar se constată o creștere a importanței dobânzilor fixe în fața celei variabile.

Foarte mulți clienți vor prefera astfel de împrumuturi cu dobândă fixă. Există totuși avantajele și dezavantajele atât atunci când vine vorba despre dobânzile fixe, cât și despre cele variabile pentru că sunt clienți care preferă dobânzile fixe în vreme ce alții le preferă pe cele variabile.

De asemenea, există bănci care oferă dobânzi promoționale celor care sunt deja clienți sau care sunt dispuși să primească salariul în conturile respectivei bănci.