Atunci acest articol v-ar putea ajuta să luați decizia corectă atunci când vine vorba de înlocuirea sistemului de încălzire centrală existentă.

De la tipul de combustibil pe baza căruia funcționează, până la  costuri și puterea de încălzire, există o mulțime de factori de luat în considerare.

1.  Ce tip de centrală vă trebuie?

În primul rând trebuie să fiți conștienți de tipul de încălzire centrală de care aveți nevoie: centrală pe gaz, centrală pe lemne, centrală pe peleți, centrală electrică etc.

Dacă anumite surse de energie nu sunt disponibile, va trebui să te orientezi pe ceea ce poți folosi pentru a încălzi locuința și apa de la robinet. De exemplu, dacă zona în care se află locuința dvs. nu are acces la gaze naturale, nu vă rămâne decât să vă orientați pe o centrală pe lemne sau GPL. Dacă locuiți însă la bloc și nu puteți folosi o centrală pe gaz, nu vă rămâne decât să optați pentru centrale termice electrice. 

Citește și: Cât consumă o centrală electrică?

Trebuie ştiut că alături de GPL, curentul electric este cea mai scumpă formă de încălzire a locuinţei. Comparativ cu un cazan pe lemn sau peleţi, costul încălzirii electrice este de aproximativ 3,5 ori mai mare pentru acelaşi volum încălzit, la aceeaşi temperatură interioară, în aceleaşi condiţii de temperatură externă.

Totuși, trebuie știut că există anumite avantaje oferite de centralele electrice: posibilitatea de pornire şi oprire automată, programare cu minim de efort, lipsa oricăror reziduuri de ardere a combustibilului – cenuşă, rumeguş, etc., eficienţă crescută – randament 99%, nu trebuie poziționată neapărat pe peretele exterior, costuri reduse de instalare, nu ocupă mult spațiu, mentenanță redusă etc.

2. Centralele combi și puterea lor în funcție de numărul de camere

O centrală combi este acea centrală cel mai des folosită în România, capabilă să asigure atât încălzirea caloriferelor, cât și a apei de la robinet. Important de știut este că trebuie să alegeți puterea acestei centrale în funcție de numărul de camere din casa dumneavoastră.

O centrală combi nu stochează apă fierbinte într-un boiler, ceea ce înseamnă că este posibil să aveți probleme privind cantitatea de apă caldă disponibilă dacă consumul din locuință este unul foarte mare.

De obicei, o centrală combi este potrivită pentru o casă cu patru camere, cu până la 2 băi. Cu toate acestea, odată ce aveți mai mult de 2 băi în casa dvs., este posibil să aveți nevoie de o centrală prevăzută și cu un boiler care să înmagazineze suplimentar apa caldă.

De asemenea, în această situație (o locuință cu maxim patru camere și maxim 2 băi), este recomandată o centrală combi cu o putere cuprinsă între 35 kw și 41 kw.