Dacă ai un astfel de animal de companie, este foarte important să acorzi maximă atenție comportamentului său alimentar. Dar dacă pisica refuză hrana? Găsești mai jos câteva sfaturi salvatoare în acest caz.

Schimbă mâncarea sau modul de administrare a acesteia.

În multe cazuri, o pisică refuză hrana dintr-un motiv banal: s-a săturat de acea mâncare. Dacă încerci, de exemplu, să adaugi puțină apă, să încălzești totul înainte de a-i servi masa, e posibil ca micul patruped să guste cu plăcere oferta. Iar dacă vrei să faci o schimbare, poate fi momentul oportun să-i propui o cu totul altă mâncare uscată pentru pisici – cu textură, aromă, gust cu totul noi. De pildă, mâncarea umedă este o delicatesă căreia puține pisici îi pot rezista și, cu cât este mai mirositoare, cu este atât mai tentantă: felinele adoră specialitățile din pește sau fructe de mare.

Un alt detaliu important legat de administrarea mâncării este recipientul în care hrana este servită: în primul rând, pisicile nu prea sunt dispuse să împartă, deci este important ca fiecare felină să aibă castronul ei. În al doilea rând, bolul trebuie să fie suficient de larg, cu marginile joase și rotunde, pentru a evita stresul pisicii de a-și atinge mustățile sensibile de pereții vasului.

Amestecă în mâncarea pisicii ingrediente surpriză.

Un alt truc folosit de iubitorii de pisici pentru a le determina să renunțe la mofturi este adăugarea în mâncare a unor ingrediente precum sucul din conservele de pește, parmezan sărat sau potențiatori de aromă. Este important ca acestea să nu conțină ceapă, arpagic sau usturoi, deoarece sunt toxice pentru micile feline.

Pisicile au simțul olfactiv foarte dezvoltat, deci trebuie să acorzi mare atenție aromelor, căci anumite mirosuri – citrice, oțet sau usturoi – sunt înfricoșătoare pentru aceste patrupede, în timp ce mirosul de pește este absolut adorat.

Ia în calcul un control medical amănunțit.

Dacă trucurile expuse mai sus nu funcționează, cel mai probabil pisica suferă de o afecțiune pe care doar un control medical de specialitate o poate identifica. În speță, cauzele medicale ale lipsei apetitului la pisici pot fi multiple: afecțiuni ale tractului respirator, inflamații ale intestinelor, pancreatită, dureri de dinți etc. Doar analizele de sânge și experiența medicului veterinar pot stabili cu certitudine cauza și tratamentul adecvat. Reține: chiar și vaccinurile pot determina reacții alergice care să determine pisica să refuze hrana!

Dacă în urma controlului medical nu a fost identificată nicio afecțiune sau alergie, atunci cel mai probabil pisica suferă de anxietate, depresie, stres. Pisicile sunt animale pretențioase cu mediul înconjurător și dependente de confortul în care s-au obișnuit, așa că nu sunt tocmai adeptele schimbării. Cauzele care pot stresa o felină sunt multiple: forma sau culoarea castronului pentru mâncare, schimbarea locuinței, călătoria în alte locații etc.

În concluzie, oricare ar fi motivul pentru care pisica refuză hrana, este esențial să identifici cauza și să-i poți stimula apetitul, pentru a-i susține refacerea. Acesta este un animal special, care are nevoi speciale, iar lipsa hranei o afectează sever. Monitorizarea adecvată, grija pentru verificările medicale, afecțiunea și disponibilitatea arătate permanent au capacitatea de a produce o schimbare benefică în viața patrupedului iubit.