Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical este utilizat pentru tratarea anomaliilor și afecțiunilor de la nivelul organelor genitale interne (uter, trompe uterine, ovare). Practic, se urmărește tratarea cauzelor infertilității, pentru a crește șansele de a obține o sarcină. Spre exemplu, în cazul endometriozei, o cauză posibilă a infertilității, stratul endometrial al uterului se răspândește către țesuturile din jur, inclusiv către ovare și trompe uterine. Din acest motiv, aceste organe își pierd funcția, iar ovulația este afectată. Tratamentul endometriozei ar putea reda funcția organelor genitale interne. Alt exemplu este fibromul uterin, o tumoră benignă care poate bloca accesul spermatozoidului către ovulul aflat într-una din trompele uterine. Prin tratamentul chirurgical, se extirpă această tumoră, iar fertilitatea ar putea fi redată. 

Tratamentul chirurgical poate fi efectuat în mod clasic (cu bisturiul) sau cu ajutorul laparoscopului sau histeroscopului, instrumente care provoacă leziuni minime. Unele afecțiuni mai pot fi tratate și endoscopic, prin abord vascular. Acest lucru implică puncții în piele prin care se introduc tuburi subțiri. 

Stimularea ovulației cu medicamente

Dacă sunt probleme de ovulație, pe lângă alte tratamente efectuate pentru afecțiunile asociate, ginecologul poate administra medicamente pentru stimularea ovulației. Acestea pot favoriza formarea ovulelor sau a unora mai de calitate. Medicamente administrate:

  • Clomifen este un medicament cu administrare orală care stimulează indirect creșterea folicului ovarian care conține ovocitul. De fapt, medicamentul stimulează producția de FSH și LH, hormoni care au rolul de a stimula foliculul.
  • Letrozol este asemănător cu clomifenul, însă, nu se utilizează des. 
  • Gonadotropinele sunt hormoni care, în mod normal, sunt produși natural de organism. În caz de infertilitate, hormonii FSH și LH pot fi administrați pentru a stimula ovarele, în mod direct, să producă ovule. Medicamentele pot include și hMG și hCG, alte gonadotropine ce pot induce ovulația și maturarea ovulului.
  • Bromocriptina este un medicament utilizat pentru mai multe afecțiuni. Acesta este utilizat pentru tratamentul infertilității, dacă aceasta a apărut ca urmare a hiperprolactinemiei (exces de prolactină).

Poate fi nevoie și de administrarea unor suplimente pentru creșterea fertilității și de adoptarea dietei mediteraneene, care s-a dovedit benefică în acest sens.

Tehnici de reproducere asistată

Înseminarea artificială

Înseminarea artificială reprezintă o procedură prin care se introduce lichid seminal în uterul pacientei, în momentul de fertilitate maximă. Lichidul seminal (sperma) este prelucrată în laborator, pentru a obține un concentrat de spermatozoizi. Metoda este utilă în cazurile de infertilitate inexplicabilă sau atunci când pacienta prezintă un mucus cervical neobișnuit care scade fertilitatea.

Fertilizarea în vitro

Fertilizarea în vitro (FIV) este o procedură prin care ovulul fertil colectat de la parteneră sau de la donatoare și spermatozoidul recoltat de la partener fecundează în laborator. Astfel, are loc formarea embrionului, care, ulterior, va fi transferat direct în uter. În cazul în care pacienta nu produce ovule fertile, se poate face FIV cu ovocite donate.

Transferul intrafalopian al gameților

Transferul intrafalopian al gameților presupune recoltarea celulelor sexuale masculine și a celor feminine (spermatozoizi și ovule), combinarea acestora și transferarea lor într-o trompă uterină. Fecundarea are loc în trompa uterină, formându-se embrionul în organismul pacientei. Embrionul migrează, apoi, în uter pentru implantare.

Transfer intrafalopian al zigoților

Transferul intrafalopian al zigoților este o procedură asemănătoare fertilizării în vitro. În cazul acestei proceduri, embrionul produs în laborator se implantează în trompa uterină și nu în uter. De aici, embrionul va migra, în mod natural, în uter.

Adopția

În cazul în care nicio metodă de tratament pentru infertilitate nu a avut succes, singura soluție pentru a deveni părinți rămâne adoptarea unui copil. Așadar, femeile care au fost diagnosticate cu infertilitate pot apela la o serie de tratamente ce ar putea crește șansele de a obține o sarcină. Metodele de tratament potrivite sunt discutate împreună cu medicul.