Dar cum se explică atunci că și femelele de elefant intră la menopauză? Sau că balena intră la menopauză? Oamenii, elefanții și balenele cu cocoașă sunt singurele specii care înregistrează acest fenomen. Este adevărat, sunt specii cu grade diferite de comportament social, deci ipoteză ca menopauza ajută la creșterea puilor altei femele poate să aibă ceva sens.

Menstruația a variat în istorie

O femeie modernă va „petrece” cam 3500 de zile din viață sângerând la menstruație. Asta înseamnă cam 450 de cicluri ovulatorii. Femeile din preistorie, având o viață mai scurtă, aveau cam 50 de cicluri. Cea mai apropiată specie de om, din punctul de vedere al periodicității ciclului feminin, este maimuța rhesus, care are un ciclu de 29 de zile.

Femeile de azi, din societățile agrare din anumite zone din Africa, au cam 150 de cicluri ovulatorii în viață.

Atunci când este în uterul mamei, o fetiță are cam 7 milioane de ovocite prezente în ovare. La naștere va avea în jur de 2 milioane, iar ca femeie matură mai are cam 500 din care câteva vor fi fertilizate (sau nu, și atunci se elimină la menstruație).

Ovulul este cea mai mare celulă din organismul uman, singura care poate fi văzută cu ochiul liber.

Metoda calendarului

Oamenii din vechime au învățat să calculeze timpul pornind de la ciclurile feminine, și au realizat că acestea au loc aproximativ lunar, deci au divizat timpul în funcție de acest calendar.

Tot pe baza ciclului se calculează astăzi și vârsta sarcinii. Un calendar de sarcină femmeboutiquemedical te ajută să afli în câte săptămâni ești dacă ai rămas gravidă.

La o menstruație normală cantitatea de sânge nu este mai mare de o ceașcă.

Superstiții legate de sângele menstrual

Anumite culturi vechi credeau că sângele menstrual vindecă negii, hemoroizii sau lepra, iar sângele menstrual al unei gravide se credea că vindecă molima.

Sângele menstrual s-a mai folosit în vechime pentru farmece sau pentru a alunga demonii.

Pentru că nu a fost aproape deloc înțeleasă, până pe la începutul secolului XX femeile care se plângeau de menstruație dureroasă erau trimise la psihiatru, pentru că se considera că își refuză feminitatea.

Diverse tulburări de ciclu

Unele femei au menstruații foarte dureroase și abundente. Deseori, singura soluție pentru creșterea calității vieții este ablația uterină.

Până la 18 ani ai unei fete, menstruațiile neregulate sunt ceva obișnuit, corpul fetei respective încă perfecționează ritmul.

Sindromul premenstrual se însoțește de fluctuații mari de dispoziție la unele femei. Cercetătorii au constatat că deținutele au înfăptuit delictele înainte de menstruație mai des decât după sângerare.

Femeile care suferă de depresie sezonieră au și menstruații mai abundente și mai dureroase.

Oligomenorea înseamnă cicluri menstruale mai rare decât lunar. Amenorea înseamnă absența menstrei. Amenorea este semnul cel mai clar al instalării menopauzei.

Prima menstruație a unei fete se numește „menarhă” dar ovulația nu apare decât după un an sau chiar mai mult.

O fată poate avea prima menstră între 10 și 16 ani, dar dacă la 16 ani nu are menstruație, e cazul să meargă la un medic.