Lentile de contact – clasificare după tipul acestora

În funcție de tipul de material, lentilele de contact se împart în două mari categorii, și anume lentile de contact rigide și lentile de contact moi.

Lentile de contact rigide

Acest tip de lentile este mai durabil și mult mai rezistent la depunerile proteice decât lentilele de contact moi. Un alt avantaj al lor este acela că au un preț mai mic decât al celor moi și pot fi purtate pentru o perioadă mai îndelungată de timp. Acomodarea cu ele poate dura, însă, până la câteva săptămâni, aspect care s-ar putea să te dezavantajeze, însă odată depășită perioada de acceptare a ochiului cu ele, vederea ta va fi din nou una perfectă.

Lentile de contact moi

Fabricate dintr-un plastic foarte flexibil, lentilele de contact moi vor permite oxigenului să pătrundă până la cornee. Te vei adapta foarte ușor la stilul de viață care presupune purtarea lor, motiv pentru care acest tip de lentile este cel mai popular dintre toate. Mai exact, 92% din cei care poartă lentile de contact optează pentru ele. Dezavantajul lor principal ar fi, însă, sensibilitatea pe care acestea o prezintă, față de lentilele rigide. Astfel, termenul de valabilitate al unei perechi de lentile de contact moi nu depășește 90 de zile, ceea ce înseamnă că vei cheltui mai mulți bani pentru ele.

Lentile de contact – clasificare după material

Producătorii din domeniul medicinei optează pentru două tipuri de material pentru a crea cele mai bune lentile de contact, și anume pentru hidrogel și pentru silicon-hidrogel.

Hidrogelul – ce este și care sunt avantajele sale

Hidrogelul este un material care permite oxigenului să ajungă foarte ușor în ochi, mulțumită apei din compoziția sa. Lentilele de contact din hidrogel sunt recomandate mai ales persoanelor care se confruntă cu sindromul de ochi uscați sau celor care sunt alergice la alt tip de material. Din cauza permeabilității lor, lentilele de contact fabricate din hidrogel nu pot fi ținute la ochi mai mult de opt ore pe zi, pentru că devin incomode, după această perioadă de timp. Totodată, cei care poartă acest tip de lentile trebuie să evite somnul cu ele la ochi.

Silicon-hidrogel – ce este și care sunt avantajele sale

Superior hidrogelului și cu o transmisibiltate de aproape zece ori mai mare a oxigenului este silicon-hidrogelul, din care specialiștii din domeniu au creat lentile de contact. Acestea pot fi purtate până la 30 de zile, pentru că riscul de creare a unui mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor este minim în cazul acestui material.

Lentile de contact – clasificare după afecțiune

În funcție de afecțiunea ochilor pe care vrei să o corectezi, medicul oftalmolog te poate îndruma să folosești una din următoarele variante de lentile de contact.

Lentile bifocale sau multifocale pentru prezbiopie

Odată cu înaintarea în vârstă, încep să se instaleze și problemele de vedere. Focalizarea obiectelor aflate la distanță sau prea aproape se pierde, însă cea mai la îndemână metodă de a corecta aceste afecțiuni este să porți lentile bifocale sau multifocale. Lentilele bifocale au două secțiuni, și anume partea inferioară, care este destinată vederii de aproape, și partea superioară, pentru vederea la distanță. Lentilele progresive, altfel numite și bifocale, te vor ajuta să vezi bine la orice distanță, cu mențiunea că trebuie să ai răbdare ca ochiul să se obișnuiască cu ele, ceea ce poate dura până la două săptămâni. Comandă aici lentile progresive și bucură-te din nou de o vedere impecabilă!

Lentile monofocale pentru miopie și hipermetropie

Cea mai întâlnită eroare de refracție, miopia, se manifestă prin dificultăți în focalizarea obiectelor aflate la distanță. Pe rețeta de lentile de contact, dioptriile sunt precedate de semnul minus (-). În cazul miopiei, lumina nu ajunge pe retină, ci se stabilizează în fața ei.

Un sfert din populația globului este afectată de hipermetropie, problemă a ochilor care se manifestă prin dificultatea de a vedea clar obiectele aflate în apropiere. Pe rețeta de lentile de contact, dioptriile sunt precedate de semnul plus (+). În acest caz, lumina ajunge în spatele retinei.

Lentile de contact torice pentru astigmatism

Astigmatismul este tot o problemă de refracție a luminii pe retină, care se focusează în mai multe puncte, în loc de unul singur. Astfel, cei care suferă de această afecțiune au vedere încețoșată la orice distanță, adică și la apropiere, și la distanță. Lentilele de contact care îți vor rezolva problema de astigmatism se numesc torice datorită formei pe care o au.

E bine să mai știi că lentilele de contact se pot clasifica în funcție de durata de purtare recomandată de producător. Astfel, vei întâlni lentile de contact de unică folosință, care după o perioadă de 10-12 ore se aruncă, lentile de contact cu purtare extinsă, care pot fi folosite și noaptea, lentile cu purtare continuă, pe care le poți purta până la 30 de zile fără griji, lentile bilunare, lentile trimestriale sau cu purtare extinsă. Alege ce variantă se potrivește cel mai bine cu stilul tău de viață și, după ce ai obținut rețeta de la medicul oftalmolog, comandă-ți o pereche și bucură-te din nou de o vedere limpede.