Dar țineți cont că nevoile unui nou născut se pot schimba de la o zi la alta. De aceea este cel mai important să învățați să recunoașteți și să reacționați la indiciile pe care le transmite cel mic când îi este foame sau când este sătul.

Semne că bebelușului îi este foame

Indiferent dacă utilizați o formula de lapte praf, alăptarea, pomparea sau o combinație a tuturor acestor metode de hrănire, acordați atenție semnelor pe care cel mic le prezintă când îi este foame și când este sătul înainte de a începe să aplicați rețete din cărți. Deși fiecare copil este unic, acestea sunt câteva indicii obișnuite de foame de care trebuie să urmăriți:

·                     Plâns sau zbucium

·                     Deschiderea gurii la atingerea bărbiei sau a buzelor

·                     Plescăitul buzelor

·                     Suptul degetului sau dusul pumnului la gură

Semne că bebelușul este sătul:

·                     Este distras

·                     Se mișcă încet sau adoarme

·                     Scuipă formula de lapte praf

·                     Refuză să mănânce sau ia doar câteva înghițituri apoi face pauză

Citește și: Cum faci trecerea de la lapte matern la lapte praf?

Ce cantitate de formula de lapte praf să prepari în funcție de vârstă

În prima săptămâna de viață a copilului, hrăniți-l cu formula de lapte la cerere. După acest moment, e important să nu îi dați în exces, deoarece ar putea avea probleme cu greutatea mai apoi.

Începeți prin a prepara 50-60 ml formulă de lapte praf la fiecare hrănire, apoi creșteți treptat cantitatea până la 60-90 ml, date odată la 3-4 ore.

Pe măsură ce bebelușul crește, va consuma câteva biberoane pe zi. La o lună, de exemplu, poate ajunge să consume 5-6 biberoane de câte 120 ml într-o zi.

Până la 6 luni, copiii ajung să consume cca 5-6 biberoane de câte cca 180 ml pe zi.

Pentru nelămuriri în ceea ce privește formula de lapte potrivită și cantitatea exactă necesară în fiecare zi pentru copilul tău, consultă medicul pediatru sau medicul de familie.

Conform Academiei Americane de Pediatrie, în medie, copilul ar trebui să primească pe zi câte 75 m de lapte pentru fiecare 453 grame din greutatea sa corporală. Dar recomandă părinților să lase copilul să decidă cât lapte dorește să consume, în loc să îi impună un program sau o frecvență de mese pe zi.

În preajma vârstei de 6 luni se introduce diversificarea alimentației bebelușului. Astfel, în funcție de vârsta la care copilul începe să primească alimente complementare, vă recomandăm să citiți recomandările și exemplele de meniuri în care mesele de lapte sunt oferite într-o zi alături de celelalte alimente.