De obicei, o durere de cap este doar o neplăcere căreia poate că nici nu-i acorzi prea multă atenție, dacă nu este suficient de puternică pentru a-ți îngreuna activitățile zilnice, dar trebuie să fii atentă la câteva semnale de alarmă care pot anunța afecțiuni grave, precum un accident vascular cerebral, o tumoare sau un cheag de sânge.

Ce anume declanșează durerile de cap

Migrena, durerea sinusală, durerea cluster (foarte intensă, se manifestă în jurul ochilor sau pe o parte a capului), durerea tensionată, durerea la nivelul cefei, al tâmplelor sau în creștetul capului sunt cele mai întâlnite forme de cefalee. Pe cât de frecvente sunt, însă, pe atât de multe dificultăți întâmpină doctorii în a înțelege concret cauza lor. Se știe că vasele de sânge din cap și din gât, țesuturile dura și pia (scutul protector dintre creier și craniu) și o parte a nervilor cranieni pot semnala durerea, pe când țesutul cerebral sau craniul, neavând nociceptori (terminații nervoase sensibile la stimuli dureroși), nu pot face acest lucru. Dinții, sinusurile, scalpul, mușchii și articulațiile gâtului mai pot cauza, de asemenea, dureri de cap, însă factorii care le declanșează, care stimulează terminațiile nervoase sensibile la durere, variază de la persoană la persoană.

Cefaleea poate apărea, cel mai frecvent, din următoarele cauze, separat sau combinate:

 • Stres
 • Lipsa somnului
 • Oboseală
 • Foame
 • Întreruperea consumului de cafeină
 • Schimbări hormonale
 • Lumină puternică
 • Consumul de alcool, în special vinul roșu
 • Consumul unor alimente precum ciocolata, brânza cu mucegai sau carnea procesată (care conține nitrați)

Când trebuie să te adresezi urgent medicului

Uneori, durerile de cap pot apărea atunci când fluxul de sânge către creier este întrerupt parțial sau total (atac vascular cerebral), când arterele cerebrale se dilată anormal (anevrism cerebral), când se sparge un vas de sânge din creier (hematom intracerebral) sau când se mărește conținutul de apă din creier (edem cerebral). Tumorile cerebrale, tensiunea crescută sau abcesul cerebral pot cauza, de asemenea, dureri de cap.

Iată care sunt semnalele de alarmă care trebuie să te trimită cât mai urgent la medic:

 1. Ai peste 50 de ani și ai început recent să suferi de dureri de cap.
 2. Chiar dacă se întâmplă deseori să suferi de cefalee, aceasta este „cea mai rea durere de cap din viața ta”.
 3. Durerile de cap se agravează, chiar dacă folosești analgezice.
 4. Durerile de cap sunt acompaniate de febră, gât înțepenit, confuzie, tulburări de vorbire, slăbiciune, amorțeală, convulsii, probleme de înțelegere.
 5. Durerea de cap apare brusc când te trezești din somn.
 6. Durerea apare după o lovitură la cap.
 7. Cefaleea crește în intensitate când tușești sau când faci efort.
 8. Te doare capul și ai conjunctivită.
 9. Observi o schimbare majoră în tiparul durerilor de cap (apar mai des decât înainte).

Învață să recunoști semnalele de alarmă și nu te jena să ceri ajutor medical, chiar dacă ți se pare că durerea de cap este o afecțiune prea banală pentru a necesita o consultație și/sau investigații amănunțite. În niciun caz nu este recomandat să crești doza de analgezice „ca să-și facă efectul”, pentru că rezultatul va fi opus celui dorit. Nu uita că e mai ușor să previi decât să tratezi, așa că păstrează un stil de viață echilibrat, evită excesele, fă exerciții fizice, dormi suficient, bea apă, relaxează-te și evită factorii de stres.