Din păcate, există și astfel de situații motiv pentru care numărul cazurilor judecate de către judecătorii de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului sunt din ce în ce mai numeroase. Pentru ca, cazul să ajungă pe masa acestor judecători trebuie apelat la serviciile oferite de către o casă de avocatură care este specializată în apărarea drepturilor omului.
Dacă în ceea ce privește instanțele de judecată din țara noastră te poți apăra de unul singur, cei care doresc să apeleze la CEDO trebuie să fie reprezentați de către un avocat specializat în apărarea drepturilor omului.
Care unt motivele pentru care poți apela la CEDO?
Cred că fiecare dintre noi a auzit sau a citit despre cel puțin un caz în care țara noastră a fost condamnată de către CEDO. La o astfel de condamnare s-a ajuns pentru că instanțele de judecată din țara noastră nu au respectat drepturile omului. Câteva dintre cele mai importante drepturi cu care se naște un om sunt următoarele:
- Dreptul la viață și la integritate fizică și psihică. Din momentul în care un om se naște are dreptul la viață indiferent de etnie, statut social, dizabilitate, sex, etc. Nerespectarea acestui drept fundamental este unul dintre cele mai populare motive pentru care oamenii se adresează Curții Europene a Drepturilor Omului.
- Dreptul la un proces corect. Indiferent de infracțiunea comisă fiecare persoană are dreptul la un avocat și la un proces desfășurat în condiții de imparțialitate totală.
- Dreptul la viață intimă și familială.
- Dreptul la un domiciliu inviolabil atât timp cât nu există dovezi clare că în cadrul domiciliului se petrec fapte de natură penală.
- Dreptul la libera exprimare. Fiecare om este liber să aibă propria părere și să o exprime atât timp cât nu cauzează prejudicii prin ceea ce spune sau face.
- Dreptul de a alege și a fi ales.
- Accesul la sistemul de învățământ, cultură, sănătate, asistență socială.
- Dreptul de a protesta.
- Dreptul de a circula oriunde și oricând.
Așa cum am menționat deja, acestea sunt doar câteva dintre drepturile cu care omul se naște. Dacă vre-o unul dintre aceste drepturi este încălcat de către instanțele de judecată din țara noastră este necesară adresarea către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Ce trebuie să știe persoanele care vor să se adreseze judecătorilor CEDO?
Dacă din păcate te afli în situația în care instanțele de judecată din țara noastră te-ai nedreptățit te poți adresa judecătorilor CEDO. Pentru a te putea adresa acestora trebuie parcurși următorii pași:
- Angajarea unui avocat specialziat în apărarea drepturilor omului. Acesta este primul pas care trebuie făcut pentru ca dosarul să ajungă pe masa judecătorilor Curții Europene a Drepturilor Omului. Pentru ca procesul să se desfășoare cât mai eficient este necesară apelarea la un avocat din Bucuresti la CEDO. Acesta trebuie să fie ales după analizarea tuturor ofertelor existente pe piața de specialitate pentru că de modul în care acesta este ales depinde rezultatul cazului.
- Toate căile de atat din țara noastră trebuie să fie epuizate. Judecătorii CEDO intervin doar în cazul în care a fost comisă o nedreptate de către cea mai înaltă instituție de judecată din țara noastră.
- Plângerea către CEDO trebuie să fie redactată în maxim 6 luni de zile de la decizia irevocabilă a celei mai importante instanțe de judecată din țara noastră.
- Curtea Europeană a Drepturilor Omului trebuie să fie singurul organism internațional sesizat pentru soluționarea nedreptății. În cazul în care sunt sesizate două instanțe internaționale de judecată atunci cazul este respins de către judecătorii CEDO.
- Identitatea reclamantului să fie menționată clar.
- Motivul pentru care este sesizat CEDO trebuie să fie unul extrem de important și trebuie să aibă legătură cu încălcarea unui drept fundamental al omului.
Încredințează cazul în mâinile unui avocat profesionis
Persoanele care doresc să se adreseze CEDO sunt persoane care au fost traumatizate din punct de vedere psihic de către decizia autorităților din țara noastră. Având în vedere acest detaliu este necesar ca avocatul ales să reprezinte cazul în fața judecătorilor CEDO să fie un avocat cu o mare experiență în domeniul apărării drepturilor omului. Acesta nu este singurul aspect în funcție de care trebuie realizată alegerea avocatului, alte câteva elemente ce nu trebuie ignorate sunt următoarele:
- Notorietatea de care acesta se bucură. Sunt situații în care deși avocatul are o mare experiență în domeniu, nu se bucură de un nivel ridicat de apreciere pentru că nu a câștigat multe dintre cazurile avute. Pentru a nu alege un astfel de avocat cercetează și care este notorietatea de care se bucură avocatul în mâinile căruia dorești să lași dosarul.
- Trebuie să facă parte dintr-o casă de avocatură. Alegând un astfel de avocat cresc șansele de reușită pentru că avocatul va avea posibilitatea de a se consulta cu alți colegi în vederea luării celor mai bune decizii.
- Să fie cât mai cooperant și să ofere toate informațiile cerute. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă trebuie să îți pui un semn de întrebare vizavi de capacitatea profesională a avocatului.
Concluzii
Nici o persoană nu trebuie să fie discriminată în nici un fel și nimeni nu ar trebui să accepte o astfel de situație. Instanțele de judecată din țara noastră și chiar și din străinătate trebuie să fie sesizate ori de câte ori se comite un abuz pentru că doar în felul acesta putem lupta pentru o societate mult mai bună din toate punctele de vedere.