Din diferite motive, tot mai multe persoane se plâng din cauza problemelor digestive. De cele mai multe ori, schimbarea regimului alimentar se dovedește a fi de succes. Numai că există și situații în care numai specialistul poate pune un diagnostic corect și oferă tratamentul potrivit. Iar salteaua și perna potrivite pot fi de un real folos.

Ce pot ascunde arsurile la stomac

Despre hernie a auzit toată lumea. Este vorba despre ieșirea anormală, totală sau parțială a unui organ printr-un orificiu cu structură și dimensiuni modificate. Dar există și așa-numita hernie hiatală, care afectează cam 10% dintre cei sub 40 de ani și 70% dintre persoanele peste 70 de ani. Este una dintre cauzele tulburărilor digestive ignorate de mulți și tratate necorespunzător. Pe de altă parte, boala de reflux esofagian sau esofagita se traduce prin trecerea secreției acide din stomac în esofag. Este acea senzație că mâncarea vine înapoi pe gât, însoțită de arsuri. Or, aceasta este și una dintre manifestările principale ale herniei hiatale. Pe lângă anumite afecțiuni cronice sau moștenite, obezitatea, fumatul, alcoolul, mâncărurile prea grase sau condimentate, ciocolata, băuturile carbogazoase, cafeaua, alimentele care fermentează pot cauza reflux esofagian. Și unele medicamente, precum cele pentru astm și osteoporoză, vasodilatatoarele, anticoncepționalele pot da asemenea probleme. Simptomele sunt cu atât mai puternice cu cât sucul gastric este mai acid și pot apărea după efort fizic sau după masa urmată imediat de somn.

Salteaua și perna te ajută să dormi bine

Este bine știut faptul că schimbarea stilului de viață contribuie la ameliorarea și chiar vindecarea multor boli. Un regim alimentar cumpătat, mai multă mișcare în aer liber și somnul corespunzător pot face minuni și în cazul celor cu tulburări digestive. Un somn bun înseamnă o poziție adecvată pentru odihna optimă. Dar și salteaua și perna contribuie la ameliorarea problemelor. Spre exemplu, deși optimă, poziția de dormit pe spate, cu fața în sus, face foarte rău persoanelor cu probleme digestive. La fel de rău, deși foarte confortabil, este dormitul pe o parte, cu genunchii la piept, ca-n burta mamei. Totuși, specialiștii susțin că, în astfel de situații, poziția de somn recomandată este lateral, pe partea stângă. Inima funcționează mai bine și, implicit, sistemul circulator. Iar ficatul nu mai trebuie să susțină greutatea și își execută mai bine funcțiile. Salteaua și perna potrivite trebuie să ofere susținere optimă coloanei, să repartizeze greutatea corpului pe toată suprafața de dormit.