Puzzle-uri

Indiferent de mărimea acestuia, de 100 sau 1000 de piese, completarea unui puzzle este o metodă excelentă de a-ți stimula creierul. Un studiu realizat de către cercetătorii Patrick Fissler, Daria Laptinskaya, Laura Sophia Loy și mulți alții, publicat în anul 2018 și intitulatJigsaw Puzzling Taps Multiple Cognitive Abilities and Is a Potential Protective Factor for Cognitive Aging” a evidențiat faptul că puzzle-urile activează mai multe abilități cognitive, deoarece completarea imaginii necesită atât analizarea formelor cât și memorarea acestora.

Cărțile de joc

O altă metodă bună prin care-ți poți antrena creierul pare a fi jocul de cărți. Un studiu realizat de Stephanie Schultz, Jordan Larson și Jennifer Oh, publicat în 2015 și intitulat „Participation in cognitively-stimulating activities is associated with brain structure and cognitive function in preclinical Alzheimer’s disease”, a analizat impactul mai multor activități asupra creierului. Așa s-a descoperit că jocurile de cărți pot produce un volum mai mare de activitate în anumite regiuni cerebrale. Mai mult decât atât, același studiu a sugerat că jocurile de cărți pot îmbunătăți atât memoria cât și gândirea.

Învață ceva nou

Învățarea unei noi activități nu este doar interesantă și distractivă, ci poate ajuta și la întărirea conexiunilor tale cerebrale. Un studiu realizat de Denise C. Park, Jennifer Lodi-Smith, Linda Drew și mulți alții, publicat în 2014 și intitulat “The Impact of Sustained Engagement on Cognitive Function in Older Adults: The Synapse Project” a arătat că învățarea lucrurilor noi poate ajuta la îmbunătățirea memoriei, mai ales în cazul persoanelor vârstnice. Dacă ți-ai dorit tot timpul să înveți să cânți la chitară sau la pian, să repari o bicicletă sau să operezi anumite programe pe calculator, acum ai încă un motiv în plus să o faci.

Învață o limbă străină

Pentru că învățarea unei limbi străine este mult mai dificil de realizat decât o altă activitate, dar are și mult mai multe beneficii, are propria rubrică. Conform unui studiu realizat de Viorica Marian și Anthony Shook, publicat în anul 2012 și intitulat “The Cognitive Benefits of Being Bilingual”, abilitatea de a vorbi mai mult de o singură limbă s-a dovedit a avea numeroase beneficii cognitive. Mai mult decât atât, bilingvismul poate contribui la îmbunătățirea memoriei, poate crește nivelul de creativitate și poate întârzia instalarea declinului cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă. Vestea bună este că poți beneficia de aceste efecte pozitive la orice vârstă, ceea ce înseamnă că nu este niciodată prea târziu să înveți o limbă nouă.

Jocuri de cuvinte

Jocurile simple de cuvinte-cum ar fi integramele sau scrabble-pot stimula creierul și memoria prin aranjarea literelor pentru a forma cuvinte. Mai mult, îmbunătățirea vocabularului și activitățile specifice implicate în acest proces activează mai multe regiuni ale creierului, în special cele asociate cu procesarea informațiilor auditive și vizuale. Așa că, data viitoare când citești o carte și întâlnești cu un cuvânt nou, notează-l într-un caiet și folosește-l de cel puțin 5 ori în ziua următoare.

Jocuri de logică

Pentru ca nu puteam încheia articolul fără să menționăm, probabil, cel mai cunoscut joc de strategie și anume șahul și cel mai cunoscut joc de logică a numerelor Sudoku, trebuie să știi că acestea reprezintă o alegere excelentă de menținere în formă a creierului. Avantajul lor este acela că șahul și sudoku pot fi jucate oriunde, fiindcă sunt disponibile și online sau pe telefonul mobil.

Referinte:

  1. Fissler, Patrick, et al. Jigsaw Puzzling Taps Multiple Cognitive Abilities and Is a Potential Protective Factor for Cognitive Aging. 1 Oct. 2018, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6174231/. 
  2. Schultz, Stephanie A, et al. “Participation in Cognitively-Stimulating Activities Is Associated with Brain Structure and Cognitive Function in Preclinical Alzheimer’s Disease.” Brain Imaging and Behavior, U.S. National Library of Medicine, Dec. 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4417099/. 
  1. Park, Denise C, et al. “The Impact of Sustained Engagement on Cognitive Function in Older Adults: the Synapse Project.” Psychological Science, U.S. National Library of Medicine, Jan. 2014, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4154531/. 
  1. Marian, Viorica, and Anthony Shook. “The Cognitive Benefits of Being Bilingual.” Cerebrum : the Dana Forum on Brain Science, The Dana Foundation, Sept. 2012, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583091/.