În ceea ce privește livingul sau camera de zi nu există reguli stricte. Practic, tot ce-ți dorești să obții este un ambient confortabil pentru tine și familia ta, un spațiu funcțional pentru nevoile de fiecare zi.

Incepe prin a-ți face un plan. Vei avea nevoie să faci măsurători, să știi care sunt limitările spațiale. Apoi gândește-te în ce scop folosești camera de zi; acest lucru te va ajuta să definești mai bine următoarele etape din procesul de amenajare astfel încât să te încadrezi în dimensiunile camerei, dar și într-un buget rezonabil.

Alegerea mobilierului constituie partea esențială a amenajării unui spațiu, mai ales într-unul mic. Într-o cameră de zi pot exista mai multe subfuncțiuni, astfel că vei avea nevoie să încorporezi piesele potrivite stilului tău de viață. Spații de depozitare variate, un birou sau poate un loc pentru luat masa, o canapea confortabilă, o zona TV cu loc pentru accesorii audio sau un colț relaxant destinat lecturii sau unui hobby.

Pentru a fi sigur că nu greșești, începe cu piesele principale, de baza pentru orice mobilă de living. Ai nevoie de o canapea cu un model versatil ce va putea să se preteze micilor schimbări pe care le vei face în timp. Apoi, ia in calcul depozitarea – câteva corpuri modulare pentru a compune o bibliotecă (rafturile de perete și etajerele pot fi ușor integrate în amenajare), unul sau două fotolii și o măsuță de cafea ca liant între piese. După ce ai stabilit baza, vei putea adăuga acele elemente de decor care vor îmbrăca frumos spațiul – perdele, draperii, covoare, tablouri, plante, decorațiuni.  

Spațiile mici sunt adevărate provocări, chiar și pentru designerii de interior. Adaptarea este cuvântul-cheie de care ai nevoie în astfel de situații. Iată câteva idei despre cum poți optimiza alegerile în ceea ce privește mobilierul.

1. Piese multifuncționale

Când spațiile sunt mici, ai putea fi nevoit să renunți la una sau mai multe piese de mobilier. În același timp, există și opțiunea de mobilier multifuncțional, cum ar fi o măsuță de cafea care poate fi folosită și ca piesă pentru șezut sau chiar ca spațiu pentru depozitare.

În aceeași categorie, poți opta și pentru corpurile de bibliotecă multifuncționale, care includ și zona TV, variate locuri pentru depozitare și spațiu efectiv pentru cărți, reviste, CD-uri etc. Dacă optezi pentru un corp realizat pe comandă, atunci ai putea include și alte funcțiuni, cum ar fi o zonă mică de birou.

2. Mobilier pe măsura spațiului 

Într-un living mic, piesele clasice de mobilier ar putea fi nepotrivite. În locul unei canapele și două fotolii, vei fi nevoit să optezi pentru strictul necesar. De exemplu, o canapea tip colțar ar putea fi o soluție mai potrivită pentru o încăpere mică. În locul a două fotolii poți opta pentru un scaun tip fotoliu pe care îl poți aduce aproape de fereastră și astfel să îți conturezi un loc plăcut de lectură.

3. Jocul oglinzilor

Cu ajutorul lor vei putea da iluzia unui spațiu mai mare, cu un plus de profunzime. Pot fi așezate acolo unde reflectă din lumina naturală, pe un perete opus ferestrei sau pe un perete apropiat. Oglinzile pe ușile dulapurilor cu haine sau a unui dressing, fie in dormitor sau în hol sunt soluții la îndemână și eficiente. În aceeași măsură funcționează și suprafețele lucioase sporind luminozitatea unei încăperi.

4. Cromatica potrivită

În ceea ce privește cromatica, pornește cu o bază neutră pe care să poți aduce treptat accente de culoare. Albul, cremul, bejul și alte nuanțe derivate sunt perfecte pentru a crea o atmosferă luminoasă și plăcută în orice living. Odată cu alegerea temei cromatice poți integra și stilul către care vei opta. Poți adăuga apoi culori accent sub forma accesoriilor sau decorațiunilor.

5. Trucuri utile

Specialiștii în amenajări interioare recomandă să apelezi la orice fel de trucuri care te-ar putea ajuta să faci orice living mic să pară mai spațios. De exemplu, eliminarea ușilor de interior ar putea fi o variantă prin care zona de zi să comunice cu celelalte funcțiuni, cum ar fi holul.

Evită piese masive, în culori închise. Ai nevoie ca spațiul să fie luminos și cât mai aerisit, nu încărcat cu mobilă în exces. 

Organizează-te astfel încât fiecare obiect să fie la locul lui; este esențial să păstrezi ordinea într-un spațiu mic.