Inevitabil, în urma acestei decizii, pe bursa zvonurilor au apărut tot felul de speculații și preconcepții legate de aceste centrale, însă acestea nu au nici un fel de suport în realitate.

Astăzi ne-am propus să demontăm cele mai vehiculate preconcepții legate de centralele în condensare, pentru a te convinge de eficiența și fiabilitatea acestor modele.

Se defectează din cauza condensului

Multe voci susțin că durata de viață a centralelor în condensare este scurtată de condensul care se formează în instalație și care ar afecta piesele componente, din cauza acidității ridicate.  Singurul lucru adevărat din toată povestea este acela că aceste modele produc condens, acesta fiind și motivul pentru care li se spune „centrale în condensare”.

Cantitatea de condens produsă este de aproximativ 2,5 litri/oră pentru o centrală de 24 kw, iar aciditatea acestuia a fost testată de nenumărate ori de specialiști. S-a constatat că nivelul de aciditate poate varia destul de mult în funcție și de calitatea gazului și a aerului de combustie, dar în medie pH se situează între 2,5 și 3,5. Mai mult de atât, condensul este evacuat în exterior prin intermediul unei țevi de scurgere, așa că nu are cum să producă vreo defecțiune.

Sunt greu de instalat

Pentru cineva care nu a văzut în viața lui o centrală și habar nu are cum funcționează, acest mit ar putea fi valabil. Totuși, pentru cei care au cunoștințe în domeniu, montarea unei centrale în condensare, așa cum ar fi Ariston Genus One, nu ridică nici un fel de problemă. Se instalează ca orice tip de centrală, singura diferență constând în faptul că trebuie montată și acea țeavă pentru evacuarea condensului, de care am vorbit mai devreme. Așadar, pentru specialiști, montarea unui astfel de model este floare la ureche, aceștia fiind și singurele persoane autorizate să facă o astfel de operațiune.

Nu sunt la fel de rezistente ca centralele convenționale

Nostalgicii centralelor tradiționale susțin că acestea sunt mult mai rezistente în timp decât cele în condensare, dovadă că multe se află încă în exploatare și funcționează impecabil. Nimeni nu contestă rezistența centralelor convenționale, însă afirmația că cele în condensare le sunt inferioare din acest punct de vedere, este falsă.

Acestea sunt cel puțin la fel de durabile și poate chiar mai mult, având în vedere tehnologiile la care s-a lucrat ani în șir. O dovadă în plus o constituie și faptul că producătorii oferă perioade lungi de garanție, care uneori le depășesc pe cele oferite în cazul centralelor convenționale.

Consumă la fel de mult ca centralele tradiționale

Acest argument este adus mai ales când vine vorba de prețul centralelor în condensare care, într-adevăr, este mai ridicat decât cel al centralelor convenționale. Susținătorii acestei teorii spun că diferența de preț nu se justifică din moment ce consumul de combustibil este aceleași. Lucrurile stau total diferit în realitate, pentru că o centrală în condensare consumă cu 20-25% mai puțin gaz decât una în condensare.

Acest fapt este confirmat de numeroși utilizatori care  au făcut trecerea de la un model tradițional la unul în condensare și au constatat din prima lună o diminuare a facturii la gaze. Diferența de preț se va amortiza astfel în câțiva ani, iar pe termen lung, achiziția unei centrale în condensare se va dovedi o investiție profitabilă.

Nu în ultimul rând trebuie menționat și faptul că centralele în condensare au un design modern care le face să se integreze ușor în ambientul oricărei locuințe, indiferent de stilul în care este amenajată.

Sursa foto: pixabay.com