Astmul este o boală cronică în care funcția respiratorie este redusă vizibil. Cazurile pot prezenta severitate variabilă, de la forme ușoare la situații grave care necesită spitalizare în unități de terapie intensivă. În cele mai multe situații, boala poate fi ținută sub control cu o terapie adecvată, reducând simptomele la minimum și garantând pacientului o bună calitate a vieții.

Controlul medicului specialist  este singurul în măsură să stabilească severitatea afecțiunii și tratamentul optim de urmat. Trebuie să știți, însă, că există și remedii naturale pentru astm, extrem de utile în tratarea bolii, pe care medicul curant vi le poate recomanda.

Cura cu aerosoli

Aerosolii sunt particule microscopice obținute prin combinarea unui mediu gazos cu o substanță solidă sau lichidă. În natură, aceștia se întâlnesc în păduri și pe malul mării. Cea mai eficientă este cura cu aerosoli marini, care poate avea loc în orice anotimp. Sunt suficiente 30 de minute de plimbare în zonele cu diguri de pe litoral, unde valurile se sparg eliberând particule saline în atmosferă. Aceste cure trebuie repetate de 2 ori pe zi, dimineața devreme și seara după asfințit. Este recomandat ca un tratament să dureze minimum 10 zile (ideal ar fi 20), să aibă loc o dată pe an și să fie urmată de un scurt concediu la munte, pentru consolidarea efectelor benefice obținute la mare.    

Există însă și o modalitate accesibilă de a avea acasă cura cu aerosoli, cu ajutorul unui aparat special. Acesta este proiectat să transforme lichidul, ser fiziologic și/sau medicația prescrisă în pulberea pe care pacientul trebuie să o inhaleze pentru a respira mai bine. Aparatele de aerosoli sunt indicate pentru eficacitatea rezultatelor și pentru comoditatea de a susține sănătatea familiei din confortul propriei case.

Salinoterapia

Particulele saline din atmosferă ajută la dezinfectarea căilor respiratorii, mai cu seamă în cazuri grave cum este astmul. Un alt remediu natural în tratarea acestei afecțiuni este salinoterapia, practicabilă în spații închise. Astfel, salinele amenajate în munți sunt locurile pe care trebuie să le vizitați, respectând întotdeauna indicațiile medicului curant.

Rapidă, eficientă și mai la îndemână decât deplasarea la o salină naturală este utilizarea unei surse artificiale omologate. Mediul hipobacterian, non alergen și atent controlat pentru valori optime de temperatură, umiditate și ventilație transformă cura de salinoterapie pentru copii într-o experiență benefică. În baza acestui remediu, funcția respiratorie se îmbunătățește, iar pacienții pot reveni oricând pentru relaxare și întreținerea sănătății.  

Activități fizice cu efort redus

Sportul este necesar, însă astmaticii funcționează cu precauții specifice: un copil care prezintă această afecțiune și urmează o terapie regulată poate avea o viață normală. El poate practica și sport, cu excepția activităților ce presupun efort respirator intens și fără suficiente momente de relaxare. Printre cele mai potrivite sporturi pentru copiii care suferă de astm sunt înotul și jocurile de echipă care pot fi practicate fără efort excesiv și care au pauze între reprize. Înotul îmbunătățește, de asemenea, respirația, rezistența fizică și postura.

Plimbările în aer liber, mai cu seamă în timpul verii, în zone cu aer curat,  îi vor ajuta pe cei mici să aibă o viață activă și să țină sub control crizele de astm. Este indicat mersul pe jos, lejer, pe distanțe comode și fără urcușuri obositoare.

În cele din urmă, amintiți-vă că este esențial ca micul pacient să fie verificat periodic de medic, care să evalueze dacă sunt necesare modificări ale tratamentului. Cu atenție și grijă, terapia alopată poate fi completată cu succes de remediile pe care natura ni le oferă, inclusiv pentru remedierea unei patologii cronice precum astmul.