Orașul albastru din Maroc Chefchaouen a fost considerat un loc sacru

Timp de mai multe secole, orașul albastru din Maroc Chefchaouen era interzis turiștilor, fiind considerat un loc sacru de către localnici.

Chefchaouen se află la nord-vest de Maroc, la poalele muților Rif. Este un loc minunat datorită coloritului, dar și arhitecturii locale.

Chefchaouen este alcătuit din două părți. Medina sau partea veche a orașului și partea nouă, Orașul Nou.

Orașul albastru din Maroc Chefchaouen. De ce albastru

Se spune că evreii care s-au stabilit aici prin anii ’30 au considerat că vopsirea caselor în albastru apropie mai mult sufletul de Dumnezeu, de Cer, de Rai.

Culoarea albastră a orașului poartă numele de albastru de Chefchaouen. Este folosit colorantul pomenit în Biblie – tekhelet.

Alte voci susțin că albastrul a fost folosit pentru a îndepărta tânțarii care asociază culoarea cu luciul apei curate, ei preferându-le pe cele murdare și stătute.

Mai există opinii conform cărora femeile care locuiesc aici au avut ideea de a vopsi toate casele în albastru.

foto

Oricare ar fi originea, efectul vizual este cel care contează astăzi căci te emoționează.

Pare un orășel al ștrumfilor, personajele din desenele animate cu același nume.

Chefchaouen a fost fondat în 1471 de către refugiații mauri și evrei veniți din Spania, după cucerirea Peninsulei Iberice.

Străzile din Chefchaouen sunt mici și înguste, domnește liniștea. Pereții și pervazurile ferestrelor sunt decorate cu flori multicolore ce dau un contrast sublim.

foto

Orașul albastru din Maroc Chefchaouen. Ce ai de văzut

În Chefchaouen găsiți aproximativ 200 de hoteluri și hosteluri, cel mai aglomerate pe timp de vară. Paturile pornesc de la 5 euro pe noapte.

Aici nu vă plictisiți – puteți gusta din preparatele locale, se pot face drumeții montane, vizita fiecare străduță din oraș.

Puteți merge și în piețele locale unde să vă târguiți cu vânzătorii, puteți merge cu cămila, vizita plaja sau deșertul.

foto

În apropiere mai este parcul național, ape ca smaraldul în care poți face baie, mai sunt sate parcă uitate de lume, cu un aer aparte, câmpuri de marijuana.

Nu lipsesc nici magazinele cu suveniruri ce poartă amprenta locală – bijuterii, tablouri, covoare, genți din piele, mirodenii, condimente, esențe de parfum, și o mulțime de alte obiecte interesante.

Atenție la vânzătorii de hașiș care te urmăresc cum te dai jos din autobuz. Îți vor oferi prima doză gratis, dar dacă nu vrei să mai cumperi refuză din prima, căci nu vei mai scăpa de ei.

Sursa foto