Pe cât de frumoasă, simplă și armonioasă este opera lui Constantin Brâncuși, maestrul de la Hobița, pe atât de tulburată și frământată i-a fost viața. A învățat să modeleze lemnul din copilărie, când cioplea mici obiecte de uz caznic. Ani buni a tot fugit de acasă și a încercat să se întrețină singur de la vârsta de 10 ani muncind ca băiat de prăvălie.

Unul dintre patroni îl susține pentru a urma Școala de meserii, unde învață meșteșugul metalului și al focului. Se specializează în sculptura lemnului și apoi în fabricarea de mobilă, la o școală din Viena. Iar la Școala Națională de Arte Frumoase din București culege medalii și premii cu primele sale lucrări importante. Apoi, fascinat de creațiile lui Rodin și de efervescența artistică din Paris, pleacă pe jos în anul 1904 către capitala Franței, unde avea să cucerească și să schimbe definitiv universul sculpturii.

Sărutul, prima mărturie a unui artist de geniu

Când privești Coloana Infinitului sau chipul perfect al Domnișoarei Pogany, cu greu îți imaginezi cu cât freamăt și cu cât sa sacrificiu au fost realizate sculpturile sale. Opera lui Constantin Brâncuși vorbește despre o bogăție spirituală rară, despre geniul unui om care a gândit și a pășit cu mulți pași înaintea epocii sale pe un drum pe care singur l-a deschis.

Dar în viața de zi cu zi, Constantin Brâncuși s-a luptat cu sărăcia, cu obtuzitatea semenilor săi, cu lipsa de înțelegere și cu dogmele învechite. Cu greu a reușit să se întrețină în primi ani la Paris, chiar dacă o vreme a beneficiat de o bursă modestă din partea statului român.

Dar lucrările sale au început să atragă atenția după 1907 când Brâncuși prezintă ”Sărutul”. Prin această sculptură și-a afirmat noua indentitate artistică, stilul inconfundabil și capacitatea creatoare de geniu. A fost prima sa creație realizată prin tehnica tăieturii directe, pe care avea să o folosească adesea la următoarele lucrări și pe care niciun sculptor înaintea sa nu a reușit să o ducă la rang de artă. Tema sărutului a fost adesea reluată și a culminat cu celebra Poarta Sărutului, aflată în Târgu Jiu, acolo unde poate fi admirată și Coloana Infinitului.

Opera lui Constantin Brâncuși. Cele mai importante lucrări

Românii care îl iubesc pe Brâncuși îi admiră în mod deosebit linia simplă, melodioasă și totodată dură cu care a tăiat piatra. Prin formele pure și liniile directe și profunde, el redă prin sculpturile sale cele mai profunde sentimente. Iar acestea pot fi ușor de găsit în forma dulce pe care o ia ”Cumințenia Pământului” sau cariatidele, danaidele, păsările și muzele și toate celelalte lucrări care surprind sufletul feminin.

Puțini oameni știu că lucrarea ”Cumințenia Pământului” a fost gândită de fapt ca un monument funerar pentru o tânără poloneză care s-a sinucis din dragoste. Cu ”Muza adormită”, Brâncuși își definește predilecția pentru formele ovoidale care reprezentau perfecțiunea. Iar ”Pasărea măiastră”, realizată în 1910 deschide seria sculpturilor închinate zborului, ”cel mai minunat lucru din natură”, după cum obișnuia să spună însuși artistul.

Până în 1914, participă cu regularitate la expoziții colective din Paris și București, inaugurând ciclurile Păsări MăiestreMuza adormităDomnișoara Pogany.

În 1914, Brâncuși deschide prima expoziție în Statele Unite ale Americii  care provoacă senzație în lumea artistică mondială. Colecționarul american John Quin îi cumpără mai multe sculpturi, asigurându-i o existență materială stabilă, de care avea nevoie pentru a-și continua opera.

Numele Brâncuși în marile capitale ale lumii

În anii 1940 și 1950, operele sale de seamă din ciclurile Pasărea în văzduh, Ovoidul precum și sculpturile în lemn participă la cele mai importante expoziții colective de sculptură din capitalele lumii din tari precum Statele Unite ale Americii, Franța, Elveția, Olanda și Anglia.

În atelierul său din inima Parisului, Brâncuși avea universul său unic, îmbogățit cu multe elemente și simboluri din cultura românească. De altfel, spre sfârșitul vieții, Constantin Brâncuși a încercat să dăruiască României toate creațiile sale pe care le avea în atelier, dar liderii comuniști de la acea vreme l-au refuzat. Muzeul Național de Artă Modernă din Paris a rămas astfel gazda operelor sale după moartea sculptorului.

foto: wikipedia.org