Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a mărturisit că nu și-a mai văzut soțul de peste o lună și că locuiește separat împreună cu copiii lor, ca măsură de protecție. Mai mult, ea a dezvăluit unde s-a adăpostit soțul ei, precizând că Volodimir Zelenski și echipa lui au rămas la palatul prezidențial din Kiev, în timp ei și copiilor le-a fost interzis. Prima doamnă a Ucrainei a ținut să precizeze și că războiul nu trebuie să devină „ceva obișnuit”, iar morțile provocate de invazia brutală a Rusiei nu trebuie să devină „doar niște statistici”.

„Volodimir și echipa sa locuiesc la biroul prezidențial. Din cauza pericolului, eu și copiii nu putem să stăm acolo, așa că de mai bine de o lună comunicăm doar prin telefon”, a spus Olena Zelenska.

Prima doamnă a Ucrainei spune că soțul ei demonstrează trăsăturile care l-au făcut un „tată minunat” și ca președinte de război într-o țară care se confruntă cu o invazie brutală:

Zelenski e considerat de mulți un erou în această perioadă, dar Olena spune că a știut mereu de ce este capabil soțul ei și a vorbit despre omul care este președinte al Ucrainei: ”Întotdeauna am știut că el a fost și va fi un sprijin de încredere pentru mine. Apoi a devenit un tată minunat și un sprijin pentru familia noastră. Și acum demonstrează aceleași trăsături. El nu s-a schimbat. Doar că mai mulți oameni l-au văzut acum prin ochii mei”.

Când trupele ruse au invadat Ucraina, președintele Volodimir Zelenski și prima doamnă Olena Zelenska au refuzat să fugă sau să cedeze, optând în schimb, ca mulți dintre compatrioții lor, pentru înfruntarea agresiunii.

În timp ce președintele s-a concentrat asupra luptei militare împotriva forțelor ruse, soția sa s-a axat pe problemele umanitare și ale copiilor, lucrând pentru a crește gradul de conștientizare la nivel mondial cu privire la suferința cauzată ucrainenilor de război.

Olena Zelenska a vorbit în interviul pentru CNN despre cum arată viața în țara bombardată de rachetele rusești în aceste zile. Întrebată cum le explică copiilor situația din țară, prima doamnă a Ucrainei a precizat că cei mici înțeleg și singuri ce se întâmplă: ”Din fericire, copiii sunt cu mine. Și, după cum am spus, când există cineva de care trebuie să ai grijă, acest lucru este foarte disciplinant. Apropo, se aplică și copiilor înșiși — aceștia au crescut dramatic în această perioadă și se simt responsabili unul pentru celălalt și pentru cei din jurul lor. Nu trebuie explicat nimic în mod specific. Vorbim doar despre tot ce se întâmplă. Când mă uit la interviurile copiilor din Bucha sau aud poveștile prietenilor mei despre copiii lor, îmi dau seama că cei mici nu înțeleg totul la fel cum o fac adulții. Ei privesc în esență. Așa cum a spus un copil mic: ”De ce sunt rușii atât de răi cu noi? Au fost bătuți acasă?”, a spus Olena Zelenska.

La puțin timp după debutul conflictului, Volodimir Zelenski a declarat că el este principala țintă a rușilor. A doua ar fi familia sa. Prima doamnă a Ucrainei a fost întrebată cum face față acestei amenințări. Ea a răspuns însă că nu mai sunt doar ei ținta numărul 1, ci toți ucrainenii.

”Din anumite motive, mi se pune în mod constant această întrebare. Dar dacă te uiți cu atenție, devine clar că fiecare ucrainean este o țintă pentru ruși: fiecare femeie, fiecare copil. Cei care au murit zilele trecute din cauza unei rachete rusești în timp ce încercau să fugă din Kramatorsk nu erau membri ai familiei prezidențiale, erau doar ucraineni. Deci ținta numărul unu pentru inamic suntem noi toți”, a spus ea, precizând că rezistă cu greu.

„ E ca şi cum am merge pe sârmă. Dacă stai prea mult să te gândeşti, pierzi din timp şi echilibru. Ca să rezişti, trebuie să mergi mai departe, să faci ce ai de făcut. Aşa rezistă şi ucrainenii mei.

Mulţi care au scăpat din infern, care au văzut ghearele morţii spun că cel mai bun medicament este să acţionezi, să faci ceva, să fii util cuiva. Mă alină faptul că protejez oamenii. Responsabilitatea te disciplinează.”, a spus Olena.

Foto: Profimedia