Pare greu să afirmi că oamenii căsătoriți sunt mai fericiți. Traiul împreună nu este întotdeauna ușor. Totuși, cuplurile par să gestioneze mai bine situațile limită și să se bucure mai mult de viață. ”Una dintre cauzele nefericirii oamenilor este singurătatea.

Mulți se întristează pentru că nu au confortul emoțional pe care îl dă apartenența la o relație și neputința de a gestiona toate problemele care apar fără a avea alături un partener”, constată psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu care adaugă că nu putem trage concluzii ferme pentru că ”fiecare stare are avantajele și dezavantajele ei”.

Citește și: Cea mai frumoasă poveste de dragoste. Au fost căsătoriți 63 de ani, se iubeau nebunește și făceau totul împreună. Au murit chiar și la câteva secunde, răpuși de aceeași boală

Oamenii căsătoriți sunt mai fericiți. Sondaj concludent

Cercetătorii britanici au folosit date culese din două sondaje ample, unul efectuat în Canada și altul local. Primul a analizat legătura dintre căsătorie și prietenie și a observat cuplurile pe parcursul a mai mulți ani, între 1991 și 2009. Apoi, sociologii au verificat statisticile populației din Anglia între anii 2011 și 2013, având un eșantion de 328 000 de locuitori.

Conform acestor date, persoanele aflate într-o relație erau mai satisfăcute de viața lor decât cei singuri. Se considerau așa chiar și mult după ce luna de miere a trecut. Familiile de pensionari se arătau și ele mulțumite. Se pare că una din cheile fericirii este faptul că cuplul trece de la perioada de îndrăgostire la o prietenie de lungă durată și la un parteneriat de succes. Bineînțeles, acest lucru se întâmplă în mariajele care nu se destramă pe parcurs. Cei care își consideră soțul sau soția drept cel mai bun prieten sunt cei care au cel mai mult de câștigat.

Citește și: Oamenii care se iubesc ajung să semene între ei! Dragostea are efecte misterioase

Oamenii căsătoriți sunt mai fericiți? Fericirea e un sentiment subiectiv

În mod neașteptat, cei mai fericiți păreau să fie participanții la sutdiu de vârstă medie. Aceasta este cunoscută ca fiind perioada crizei vârstei de mijloc. Cei necăsătoriți sunt mult mai nemulțumiți în această perioadă. Este posibil să fie și presiunea pe care societatea o impune să ai un partener și rușinea de a fi ”fată bătrână” sau ”flăcău tomnatic”.

Totodată, în această etapă a vieții, cei mai mulți sunt foarte implicați profesional și nu au prea mult timp de socializare. Ca urmare, cei care au familii, beneficiază de susținere acasă, pe când ceilalți sunt pe cont propriu.

Părerile, în general, sunt împărțite. Un studiu precedent a avut rezultat contrar: cei singuri se pare că se bucură de o viață mai împlinită. Cauza ar fi că aceștia au mai multe relații. Aceasta nu înseamnă mai mulți parteneri, ci faptul că ies mai mult în lume, au mai mulți prieteni sau/ și au timp să țină legătura cu mai multe rude. Până la urmă, fericirea este un sentiment subiectiv și depinde de fiecare în parte.

Oamenii căsătoriți sunt mai fericiți pentru că au echilibrul emoțional

”Oamenii căsătoriți sunt mai liniștiți pentru că au un partener pe care se pot baza. Este un fapt sigur măcar teoretic, dar ideal ar fi să fie și practic. Pe de altă parte, necăsătoriții beneficiază de mai multă libertate. Cei care ”și-au pus pirostriile” au parte de o intimitate psihologică și sexuală mai profundă, decât cei care nu au făcut încă pasul. Îi luăm în calcul pe cei care nu au nicio relație stabilă. Fericirea depinde, totuși, de echilibrul nostru emoțional și de asumarea situației în care suntem. Cei singuri tind să gândească fatalist și să nu-și asume starea lor. Îi invidiază pe cei căsătoriți, dar nu iau în calcul că acest lucru a fost alegerea lor, nu un noroc picat din cer,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com