Între stăpâni și animalele lor de companie se crează o legătură foarte apropiată, iar care își iubesc animalele și au grijă de ele le consideră membrii ai familiei. Celor care nu au animale de companie le este mai greu să înțeleagă acest lucru și nici nu înțeleg toate beneficiile și avantajele pe care ți le oferă un câine sau un papagal.

Bineînțeles, există și stăpâni care au adoptat animale doar dintr-un capriciu sau pentru plăcerea copiilor și care în cel mai bun caz le ignoră. Dar cei care sunt atașați de ele, investesc mult în relația lor cu pisica sau câinele preferat și de multe ori se trezesc vorbind cu ele, convinși în sufletul lor că animalele le înțeleg.

Modul în care își tratează animalele lor de companie, îi face mai isteți

Un studiu, condus de cercetători de la Universitatea din Chicago, susține că stăpânii care își iubesc animalele și care le tratează ca pe niște ființe umane sunt mai umani, mai empatici și mai inteligenți. De cele mai multe ori, aceste persoane nu doar că vorbesc cu voce tare cu animalele lor, dar vorbesc despre ele ca despre niște prieteni. Pentru ei, trăsăturile și emoțiile animalelor sunt personificate, ca și cum ar fi ale unor ființe umane. Iar acest fenomen poartă numele științific de antropomorfism.

”În trecut, antropomorfismul era considerat un semn al infantilismului sau al prostiei, dar în realitate este un efect natural al unei predispoziții care îi face pe oameni unici”, susține prof. Nicholas Elpey, specialist în știința comportamentul uman la Universitatea din Chicago.

Cu cât comunici mai mult cu animalele, cu atât te vor înțelege mai bine

Pe scurt, dacă tu asociezi animale și obiecte cu ființe umane, creierul tău depune un efort mai mare pentru a face aceste legături ceea ce dezvoltă puterea de cunoaștere și socializare.

Pe de altă parte, acest fenomen este benefic și pentru animalele lor de companie, mai ales dacă stăpânii le oferă cât mai mult din timpul lor liber, arată studiul.

Câinii îndeosebi, dar și pisicile, sunt capabili să înțeleagă sentimentele și emoțiile pe care le transmiți când le vorbești. Și cu cât ești mai empatic cu animalele, cu atât se simt și ele mai apropiate de tine și îți oferă încrederea lor totală.

Descoperă cele mai interesante curiozitati despre animale

Dacă vrei un câine, cele mai fidele și jucăușe rase sunt Husky, Labrador și Golden Retriever!

Vezi şi animale care trăiesc la Polul Nord – curiozități și caracteristici!