Marina Ovsiannikova a șocat audiența din Rusia după ce în timpul unui jurnal de știri de la televiziunea rusă Pervîi Kanal (Canal 1 ) a ridicat o pancartă pe care scria: „Nu credeţi propaganda. Te mint aici”. „Ruşii sunt împotriva războiului”.

Marina Ovsiannikova riscă 15 ani de închisoare

Marina-OvsiannikovaSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Secvența a durat doar câteva secunde, iar Marina este editor la postul TV rus. Înainte de a incident, jurnalista a întregistrat și un mesaj video, ajuns și el pe rețelele sociale, în care spune: „Din nefericire, în ultimii ani, am lucrat la Canal 1 și am fost implicată în propaganda Kremlinului, iar acum îmi este foarte rușine de asta. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o crimă, Rusia fiind țara agresoare, iar aceasta agresiune este pe conștiința unui singur om. Acest om este Vladimir Putin. Tatăl meu este ucrainean, iar mama mea este rusoaică, iar ei niciodată nu au fost dușmani. Această bijuterie de pe gâtul meu este un simbol al faptului că Rusia trebuie să oprească imediat acest război fratricid. Popoarele noastre frățești încă se vor putea împăca. Din păcate, în ultimii ani am lucrat la Canal 1 (postul public – n.r.) și m-am ocupat de propaganda Kremlinului și mie, acum, îmi este foarte rușine pentru acest lucru. Mi-e rușine pentru că am permis să se spună minciuni pe ecranul televizorului. Mi-e rușine pentru că am permis ca rușii sa fie zombificati. Am tăcut în 2014, când toate acestea abia începeau. Nu am ieșit la mitinguri când Kremlinul l-a otrăvit pe Navalnîi și am urmărit acest regim anti-uman fără a schița nimic și acum toată lumea ne-a întors spatele. Și încă 10 generații de acum încolo nu se vor putea spăla de rușinea acestui război fratricid”, a spus Marina Ovsiannikova în mesaj.

Volodimir Zelenski a reacționat imediat

ONG-ul pentru apărarea drepturilor protestatarilor OVD-Info a anunţat că ea a fost arestată.„O anchetă internă este în desfăşurare” cu privire la acest „incident”, a transmis și Pervîi Kanal într-un comunicat.

Potrivit agenţiei de presă Tass, tânăra ar putea fi acuzată în baza art. 20.3.3. din Codul Penal („Acțiuni publice cu scopul de a discredita Forțele Armate ale Federației Ruse”), scrie agenția rusă de știri TASS, citând surse din cadrul anchetei. Regimul lui Vladimir Putin a forțat, recent, adoptarea mai multor legi care prevăd pedepse grele, de până la 15 ani de închisoare, pentru difuzarea a ceea ce autoritățile consideră a fi „informații false” despre armată.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a reacționat imediat după gestul rusoaice și a mărturisit că i-a fost „recunoscător” ei şi altora „că au încercat să transmită adevărul”: „Sunt recunoscător acelor ruşi care nu încetează să încerce să transmită adevărul, care luptă împotriva dezinformării şi spun fapte reale prietenilor şi familiilor lor, şi personal acelei femei care a mers în studioul Channel 1 cu o pancartă anti-război”.„Celor cărora nu le este frică să protesteze. Atâta timp cât ţara ta nu este complet închisă de restul lumii, transformându-se într-o Coreea de Nord uriaşă, trebuie să lupţi, nu trebuie să-ţi ratezi şansa”, a spus Zelenski.

Reacția Kremlinului

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a numit drept „huliganism” acțiunile angajatei Channel One, Marina Ovsyannikova, care a apărut în studio în timpul unei transmisiuni în direct cu un afiș împotriva războiului dus de Putin în Ucraina.”În ceea ce privește această fată, acesta este huliganism. Canalul TV și cine ar trebui să se ocupe de asta. Aceasta nu este o chestiune de pe agenda noastră”, a spus Peskov la solicitarea jurnaliștilor de a comenta acțiunile angajatului Channel One, Ovsyannikova, relatează Interfax.La o întrebare clarificatoare dacă Ovsyannikova este în prezent anchetată, Peskov a răspuns: „Există anumite departamente, organisme care se ocupă de asta. În plus, transmisia în direct a oricărui canal TV este o dimensiune specială și o responsabilitate deosebită, mai ales pentru cei care lucrează acolo. Aici cuvântul pentru toată lumea este cu greu potrivit.”

Descriind activitățile Channel One, Peskov a spus că este „un brand, precum canalele noastre TV de top”. „Acesta este un brand de informații de înaltă calitate, la timp, foarte prompt și obiectiv”, a conchis Peskov.