O întâlnire cu persoane noi, un interviu pentru jobul mult visat, o discuţie cu şeful, cu partenerii de afacere, cu investitorii sau cu angajaţii – sunt evenimente care te pot urca pe scara socială, dar, în acelaşi timp, îţi pot distruge imaginea personală. Tocmai din acest motiv, este vital să îţi îmbunătăţeşti modul în care te percep oamenii din jurul tău.

Pentru asta, am selectat câteva sfaturi utile care te vor ajuta să îţi pui în valoare calităţile, să maschezi punctele slabe şi să îţi îmbunătăţesti imaginea.

  1. Primul aspect de care trebuie să ții cont. El dă tonul întregii discuții

Un lucru pe care mulţi îl trec cu vederea deşi este vital în discuţiile de orice tip, este dicţia. Trebuie să fii conştientă de tonalitatea vocii şi de felul în care vorbeşti şi articulezi cuvintele, pentru că poţi da impresia că eşti o persoană prea emotivă sau neglijentă şi nu vei avea decât de pierdut.

Pentru a-ţi perfecţiona pronunţia şi pentru o imagine impecabilă în mediul business, îţi recomandăm atelierul de dicţie al celor de la Corporate Wellbeing. Aici vei afla cum o dicţie exemplară nu numai că îţi va îmbunătăţi relaţiile cu cei din jur, dar va contribui şi la creşterea încrederii în forțele proprii. Specialiştii de acolo te pot învăţa tehnici specifice de respiraţie, gestionarea emoţiilor, îmbunătăţirea ritmului şi a volumului vocii, în workshop-urile lor.

Ca un mic exerciţiu, încearcă să te înregistrezi în timp ce pronunţi de 3 ori următoarea frază:  „Mormolocii momiţi mimetic comemoraseră ramificațiile milimetrice înmagazinând endometacinul lucidității memorialisticii înmărmurite numismați”. Cum sună? Cât de clar se aud consoanele? După ce stăpâneşti felul în care te exprimi, trebuie să îţi alegi cuvintele cu mare atenţie şi să te asiguri că limbajul pe care îl folosești este înţeles de toţi cei care participă la discuţie.

Totul se schimbă odată ce începi să vorbeşti. Aşa că, trebuie să ai mare grijă la discursul tău şi să-ţi alegi cuvintele cu atenţie. Încearcă să eviţi pe cât posibil să ai ezitări de tipul  „hmm”, „ăăă“, „aah“. Mai bine faci o pauză scurtă şi îţi găseşti cuvintele potrivite, decât să dai impresia că nu eşti stăpână pe situaţie. Evită replicile categorice ( „Nu este adevărat“, „Te inşeli“, „Nu ai dreptate“, „Nici vorbă“) care blochează discuţia.

Încearcă să ai un discurs pozitiv şi evită negaţiile. Poţi pregăti din timp un discus scurt pe tema pe care urmează să o abordezi şi să îl repeţi până eşti stapână pe situaţie. Nici generalizările – „Generaţia asta e…“, „Toate femeile sunt la fel“ – nu sunt recomandate, așa că este mai bine să le eviți.

  1. Vestimentaţia și limbajul non-verbal

Deşi este foarte important cum şi ce vorbeşti, alt criteriu ce va fi observat şi judecat este limbajul corpului – cunoscut şi sub numele de limbaj non-verbal. Asigură-te că transmiţi mesajul pe care îl doreşti, începând de la o vestimentaţie corespunzătoare conjuncturii sociale până la gesturi şi mimică.

Uită-te de două ori în oglindă şi verifică fiecare detaliu înainte de a începe o discuţie importantă. Salută ferm, dar nu strânge mâna interlocutorului prea tare când vă întâlniți – acest lucru denotă nesiguranță. În schimb, optează pentru o strângere fermă şi scurtă ce va arăta că eşti stapână pe situaţie.

Zâmbeşte natural şi priveşte mereu interlocutorul în ochi, astfel vei transmite faptul că acorzi toată atenţia ta şi eşti interesată de discuţie. Ține spatele şi umerii drepţi, dar cât să nu dai impresia că te simți incomod sau că te consideri superioară. Păstrează o postură cât mai lejeră şi deschisă, fără să încrucişezi mâinile sau picioarele.

  1. Bunele maniere şi modestia

Charles Haddon Spurgeon spunea că „modestia înseamnă să faci o estimare corectă a propriei persoane“ aşa că încearcă să nu exagerezi cu laudele. Oricât de multe realizări ai avea, nu trebuie să monopolizezi discuția. Fă un plan de acasă şi focusează-te doar pe aspectele cele mai importante, pe care să le explici pozitiv şi relaxat, fără să pari agresivă. Uită-te in jur, urmăreşte reacţiile oamenilor cu care interacţionezi şi vezi dacă par interesaţi sau dacă apreciază ce ai de spus.

Nu întrerupe niciodată pe cineva când vorbeşte, oricât de important ţi se pare că este ce vrei tu să adaugi. Aşteaptă mereu să termine celălalt de vorbit înainte de a spune ceva. Pune întrebări şi arată că eşti interesată şi de opinia celorlalţi.

Aplică codul bunelor maniere şi adresează-te corespunzător vârstei şi statutului persoanei cu care discuți. Dacă realizezi că ai atins un punct sensibil, cere-ţi scuze si schimbă subiectul cât mai subtil şi mai natural.

Aşa că tot ce a mai rămas de făcut e să pui în aplicare aceste sfaturi. Succes!

Sursa foto: Shutterstock