Ce să NU-i spui adolescentului

Este bine să știi ce să-i spui și ce să nu-i spui adolescentuluiCristina dă câteva exemple de fraze sau atitudini pe care tinerii nu vor să le audă și care fac mai mult rău decât bine în relația părinte – copil. Uneori, ideile negative ”plantate” în capul lor de părinți pot avea consecințe negative și la maturitate:

– ”Eu știu mai bine decât tine. Eu am fost ca tine, dar tu nu ai fost ca mine”;

– ”O să ajungi gunoier, șomer sau o să dormi pe străzi!”;

– ”Nu ești bun de nimic”;

– ”Nu am timp pentru tine”;

– ”Ți-am spus eu că asta se va întâmpla”;

– ”Mă enervezi”;

– ”E o nimica toată și o să treacă”, atunci când el crede că are o problemă care îl doare, cum ar fi că a fost părăsit de iubită, prietenul cel mai bun îl evită, întreaga clasă râde de el dintr-un anumit motiv etc.

– În plus, nu-l compara cu alți colegi de vârsta lui.

Citește și: Copilul tău adolescent nu te suportă. Cum îl faci să te placă

Ce să NU-i spui adolescentului: cea mai distrugătoare propoziție

Unul dintre cele mai distrugătoare lucruri spuse de părinți este ”mă dezamăgești”. Uneori, nu este nevoie să exprimi în cuvinte, dar privirea ta să spună totul. Adolescenții vor face greșeli mai mari sau mai mici. Totuși, nu este cazul să-i împovărezi cu această atitudine din partea ta. Ei au nevoie să acționezi ca un antrenor, dar și ca o majoretă. Nu înseamnă că vei fi de acord cu un comportament negativ, dar poți să-ți exprimi și altfel dezaprobarea. De exemplu, spune-i ”aș fi dorit să nu faci lucrul respectiv”. Poți să-l pui pe el să reflecteze și să-și dea seama ce a greșit prin întrebări de genul: ”Cum te simți referitor la ce ai făcut?”, ”Cum ar fi fost un mod mai bun să reacționezi?” sau ”Ce poți face acum ca să schimbi situația în bine?”.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com