Noaptea Muzeelor 2017

Noaptea Europeană a Muzeelor este un proiect inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronat, în prezent, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor.

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional.

În România evenimentul este organizat de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum.

Noaptea Muzeelor, sărbătorită în 30 de țări europene

Mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte.

Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii.

Pasionații de cultură pot vizita numeroase muzee, expoziții, pot lua parte la spectacole de muzică, dans, teatru și film.

De asemenea, cei care sărbătoresc cultura pot alege să participe la proiecții și eveniimente speciale interactive.

Noapte muzeelor 2017 – Moving Museum

Pentru ediția 2017, Rețeaua Națională a Muzeelor din România va antrena publicul într-un proiect curatorial complex.

Curatori, creativi, căutători de povești urbane, activiști pentru salvarea patrimoniului orașului București vor gândi împreună o expoziție despre diferitele tipuri de locuire în orașul ultimilor 70 de ani.

Aceștia vor îmbogăți conceptul și imagistica expoziției cu o serie de elemente de inovație care combină diverse resurse, mijloace si tehnici de exprimare artistică și expozițională.

Prin această expoziție atipică, ediția 2017 a Nopții Muzeelor va activa o temă centrată pe dialogul dintre muzeul care expune pentru public versus muzeul care expune prin contribuția publicului.

Un eveniment… altfel

Această expoziție nu va fi însă una obișnuită. Dincolo de contribuția străină minților specializate din muzee la conceptualizarea ei, expoziția va fi un fel de etapă premergătoare înființării în România a unui muzeu inedit, fără replică cunoscută la nivel european – muzeul în continuă transformare (moving-museum).

În perimetrul Nod Makerspace se va proiecta acest muzeu, care se modifică în funcție de ce dorește comunitatea să mai experimenteze ori să mai cunoască. Este muzeul care se resetează tematic în ton cu marile teme contemporane ale societății sau ale lumii.

Printre muzeele de la noi care sunt an de an deschise în Noaptea Muzeelor se numără Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul National al Aviației Române, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti.

La eveniment vor mai participa și Casa Experimentelor, Nod Makerspace, Orășelul Cunoașterii. Lista continuă.

Mai multe detalii despre muzeele participante la Noaptea Muzeelor 2017 găsiți aici.

Sursa foto