Scopul cercetării a fost acela de a analiza modul în care schimbarea serviciului poate afecta sănătatea. Oamenii de știință au comparat starea de sănătate a persoanelor care au rămas șomere cu a celor care au făcut tranziția către un loc de muncă mai prost.

Stresul cronic, cauzat de nefericirea la locul de muncă

În cadrul studiului au fost monitorizați peste o mie de participanți.  Aceștia au vârste cuprinse între 35 și 65 de ani, șomeri în perioada 2009-2010. Starea lor de sănătate și nivelurile de stres cronic — indicate de hormonii de stres și alți biomarkeri asociați acestuia — au fost analizate timp șapte ani.

Adulții care au făcut tranziția către un loc de muncă mai dezavantajos au manifestat ”cele mai ridicate niveluri de stres cronic în comparație cu cei care au rămas șomeri”, potrivit universității. Tot ei sunt în pericol de a suferi o varietate de probleme de sănătate.

Cercetarea a demonstrat că efectuarea oricărei activități profesionale  nu a fost asociată cu o îmbunătățire a stării de sănătate fizică, în comparație cu persoanele șomere.  ”Ocuparea unui loc de muncă de calitate ridicată a fost asociată cu o îmbunătățire a sănătății mentale. În comparație cu șomajul, însă, nu au fost observate diferențe în ceea ce privește sănătatea mentală între cei care au făcut tranziția către locuri de muncă de calitate scăzută și cea a celor care au rămas șomeri”, după cum se arată în studiu.