Istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier, Neagu Djuvara a fost apreciat pentru spiritul său, pentru eleganţa şi pentru erudiţia sa.

Născut, la 18 august, într-o familie de aromâni, Neagu Djuvara și-a luat licența în istorie la Sorbona, în 1937, iar 2 ani mai târziu și-a luat doctoratul în drept, la Paris. În 1943, și-a reluat studiile de filozofie la Sorbona, unde obține în 1972 doctoratul de stat.

În 1987 a obținut Diploma Institutului Național de Limbi și Civilizații Orientale (INALCO) din Paris.

Neagu Djuvara a participat la al Doilea Război Mondial, la campania din Basarabia și Transnistria, ca elev-ofițer de rezervă (iunie-noiembrie 1941), fiind rănit în apropiere de Odessa.

După ce a intrat prin concurs la Ministerul de Externe în mai 1943, el a fost trimis curier diplomatic la Stockholm, la 23 august 1944, în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică. Numit secretar de legație la Stockholm, a rămas în Suedia până în septembrie 1947. Ulterior, a rămas în exil în Franța, militând în diverse organizații din diaspora.

A fost secretar general al Comitetului de Asistență a Refugiaților Români de la Paris, a activat la Radio Europa Liberă, Fundația Universitară Carol I, Casa Românească și nu numai.

Din 1961, timp de 23 de ani, a stat în Republica Niger, în calitate de consilier diplomatic și juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine (1961-1984), călătorind mult în Africa, Europa și America.

În același timp a fost fost și profesor de drept internațional și de istorie economică la Universitatea din Niamey.

Din 1984, a fost secretar general al Casei Românești de la Paris. După Revoluția din 1989, s-a întors în țară.

În perioada 1991-1998, a fost profesor-asociat la Universitatea din București. A fost membru de onoare al Institutului de Istorie A.D.Xenopol din Iași și al Institutului de Istorie Nicolae Iorga din București.

Foto: Hepta

Citește și: