O tehnică medicală inedită ne poate reface dantura. Dinții scoși din rădăcină, dinții cariați sau dinții strâmbi pot crește la loc, sănătoși și rezistenți. Este dezideratul unei echipe de cercetători japonezi de la Universitatea din Tokio care a avut rezultate uimitoare în laborator.

Organismul uman nu mai are capacitatea de a-și reface dantura la maturitate. După căderea dinților de lapte, dinții care cresc ulterior trebuie să reziste o viață. Dar mulți dintre noi ne pierdem dinții și costă foarte mult să ne punem dinți falși sau proteză.

Gena USAG-1 previne refacerea și creșterea dinților la maturitate, dar cercetătorii japonezi au descoperit un anticorp care inhibă activitatea acestei gene și stimulează refacerea dinților în mod natural.

Cum ne putem reface dantura. Ce arată studiile de laborator

Cercetătorii din Tokio au folosit mai multe seturi de cobai pentru a proba teoria privind gena USAG-1. Ei au folosit șoricei și dihori, în special pentru că ultimii au o dantură similară cu a oamenilor.

Ei au modificat genetic șoriceii să nu le mai crească deloc dinți. Apoi au folosit anticorpul specific pentru a inhiba gena USAG-1 și la unii dintre șoricei s-au dezvoltat dinți noi. De asemenea, la descendenții șoriceilor au apărut dinți, deși părinții lor fuseseră modificați genetic să nu le crească dinții în mod obișnuit.

De asemenea, studiul pe dihori a avut rezultate mulțumitoare. Aceste animale au, ca și noi, dinți de lapte care se schimbă la maturitate și au modele similare de dinți cu noi. Și în cazul dihorilor, anticorpul care inhină gena USAG-1 a declanșat apariția și regenerarea unor dinți noi.

Tehnica este promițătoare, iar cercetătorii japonezi speră să o poată testa pe câini și porci.

Efecte controversate

Desigur, gena USAG-1 inhibă și creșterea altor organe. Este știut faptul că foarte puține organe se mai pot regenera singure după accidente și leziuni, ficatul fiind unul dintre cele mai cunoscute.

Celelalte organe esențiale, precum creierul, inima, dar și mușchii intră în categoria țesuturilor care nu se pot regenera și care sunt inhibate de această genă.

Cercetătorii japonezi au descoperit modalitatea prin care acțiunea genei respective poate fi modelată, legată doar de o anumită moleculă care stimulează refacerea danturii, fără a mai fi afectate celelalte organe.

Studiul lor a fost publicat în revista Science Advances și cu siguranță va constitui un prim pas pentru cercetările ulterioare. Datorită acestui studiu, este posibil pe viitor să fim modificați genetic pentru a ne reface dantura în mod natural, dacă ne pierdem dinții. Fie că rămâi știrb la 30 sau la 50 de ani, dinții se vor reface singuri, fără să mai fie nevoie de intervenții costisitoare cu dinți falși.