Muzeul șuvițelor de păr din Turcia

Poate că nu îți este la îndemână să ajungi în Avanos, un mic orășel din Turcia, dar faptul că este situat în Cappadocia ar putea deveni o țintă pentru călătorii de pretutindeni. Aici se găsește un muzeu inedit, care cuprinde peste 16.000 de șuvițe de păr donate doar de femei. El a fost făcut la subsolul unui atelier de olărit de către meșterul Chez Galip. În tinerețea lui, fiind deosebit de trist că femeia pe care o iubea avea să plece, i-a cerut o șuviță de păr amintire. De atunci, el a mai adunat câteva și le cere femeilor care vin să cumpere obiecte de ceramică de la el să contribuie la ”tezaurul” muzeului său unicat. Fiecare șuviță are o etichetă cu numele și adresa femeii care a donat-o!

Muzeul toaletelor din Coreea de Sud

Muzee unicat din jurul lumii

Este de-a dreptul hilar să vezi, în topul cu muzee unicat din jurul lumii, un muzeu dedicat toaletelor, construit sub formă de vas de toaletă. Deasupra fâlfâie și câteva steaguri internaționale. Dar fondatorul lui era pasionat de igienă, curățenie și modernizarea băilor publice, astfel că a ridicat această clădire comică și a expus aici o adevărată istorie a acestor obiecte sanitare.

Muzee unicat din jurul lumii

Muzeul zgărzilor pentru câini din Marea Britanie

Înființat la Castelul Leeds din Kent, muzeul cuprinde peste 100 de zgărzi canine adunate de-a lungul epocilor, dar cele mai interesante sunt cele din epoca Victoriană și cele medievale. Zgarda este un accesoriu canin folosit din vremurile antice. Până și atunci existau zgărzi cu țepi din fier, menite să protejeze câinii de vânătoare de prădătorii mai mari. Muzeul zgărzilor din Marea Britanie are tot felul de exponate interesante, de la cele primitive din piele de bou, până la zgărzi purtate de câinii familiilor nobiliare, împodobite cu aur, steme și simboluri pe măsură.

Turnul craniilor din Nis, Serbia

Povestea, cu totul autentică și dovedită cu inscripții istorice, spune că turnul craniilor lugubre a fost ridicat de turci după Lupta de la Cegar din 1809, ca un avertisment dur la adresa sârbilor care doreau independența. În lupta aceea, comandantul Svetan, știind că nu mai are nicio șansă și că nu își poate salva oamenii, a aruncat în aer o magazie de pulbere și s-a sinucis împreună cu apropiații săi. Turcii au recucerit regiunea și i-au decapitat pe toți eroii care luptau pentru patria lor. Ei eu ridicat un turn de pământ și au înfipt în el craniile drept avertisment la adresa celor care nu se supuneau.

Vezi şi locuri de vizitat în Belgrad!

Muzeul caserolelor din Georgia

Printre cele mai interesante muzee unicat din jurul lumii este și un muzeu cu mii de cutii pentru pachetul de prânz. Americanii au un adevărat cult al caserolelor pentru prânz, luate și de copii la școală, dar și de părinți la serviciu. Industria acestor cutii pentru prânz era acum un secol o afacere înfloritoare, cu numeroase modele, culori și dimensiuni. Ba chiar se imprimau pe capacele caserolelor de prânz personaje din desene animate, reclame, diferiți eroi și mesaje haioase. Moda a cam trecut, dar tot mai sunt și azi folosite și îndrăgite de americani.

foto: Shutterstock

Vezi şi Muzeul Louvre din Paris – curiozități despre cel mai vizitat muzeu din lume!

Citeşte şi despre Palatul Luxembourg și grădinile sale!

Vezi şi Castelul Hohenzollern – Germania – un loc de poveste, încărcat de istorie!