Muzee din România și din lume unde poți admira operele lui Constantin Brâncuși: Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu

Oricine ar trebui să meargă măcar o dată în viață să viziteze ansamblul monumental de la Târgu-Jiu. În județul său natal, sculptorul a creat un ansamblu statuar prin care ne învață, pe scurt, sensul vieții. Masa Tăcerii amintește de Cina cea de Taină, de împărtășanie, dar și de masa luată în familie, alături și de cei vii, dar și amintindu-ne de strămoșii adormiți.

Parcurgem Aleea Scaunelor și ajungem la Poarta Sărutului, magnific simbol al dragostei. Și în prezent, numeroase cupluri aleg să-și pecetluiască destinul aici. Cereri în căsătorie, poze de nuntă, dar și cununii civile au loc aici. Coloana Infinitului se înalță spre cer arătându-ne tuturor sensul adevărat al vieții. Cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, a fost gândit de Constantin Brâncuși ca omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial. Cele patru componente sculpturale sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m.

Citește și: Vrei să vizitezi Vaticanul? Iată motivele și cum poți face asta

Muzee din România și din lume unde poți admira operele lui Constantin Brâncuși: Atelierul din Paris al sculptorului

În atelierul său din Impasse Ronsin, Brâncuși și-a creat o lume a lui, cu un cadru și o atmosferă românească. Numeroase opere sunt prezente ca și cum sculptorul ar fi încă în viață și ar urma să revină să le desăvărșească. Atelierul se află în apropierea Muzeului Național de Artă Modernă din Paris (Centre Pompidou), unde există un număr important de lucrări ale lui Brâncuși. Autorul a dorit să le lase prin testament moștenire României, dar Guvernul comunist de la acea vreme a refuzat oferta sculptorului considerat decadent.

Citește și: Colmar, ”Mica Veneție” a Franței, un loc de neuitat

Muzee din România și din lume unde poți admira operele lui Constantin Brâncuși: Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României din București deține câteva opere ale lui Constantin Brâncuși. Există o sală dedicată sculptorului în care poți admira lucrări ca Somnul, Danaida, Macheta pilonului Porţii Sărutului, Scaun, Cap de copil, Supliciul, Prometeu, Inginerul Ion Georgescu-Gorjan, Schiţă pentru portretul generalului Carol Davila, Bustul pictorului Dărăscu, Rugăciunea şi Bustul lui Petre Stănescu. Cumințenia pământului face parte dintr-o colecție privată, dar este expusă în prezent la Muzeu.

Muzee din România și din lume unde poți admira operele lui Constantin Brâncuși: MoMA (Muzeul de Artă Modernă din New York)

MoMA deține un număr important de lucrări semnate de Cosntantin Brâncuși. Printre acestea se numără: Pasărea măiastră, Domnișoara Pogany, Portret de tânără, Socrate, Cocoșul, Pasăre în spațiu, etc. Muzeul new-yorkez a inclus opera sculptorului și în numeroase expoziții temporare.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com