Poate nu crezi că s-ar putea să muncești de plăcere. Într-o societate profund consumeristă, specialiștii consideră că nu e important ce lucrezi, ci cum lucrezi. La școală mulți învățăm ce ni se predă, alții, mai isteți, învață cum să practice ce ni se predă. Cei din urmă învață procesul de practică, adaptabilitatea și creativitatea, cei dintâi doar învățătura sau informația.

Citește și: 8 metode ingenioase pentru înfrumusețarea biroului de la serviciu

De ce în trecut oamenii munceau de plăcere

În opinia psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, este posibil să muncești de plăcere. În vremurile străvechi, munca era un privilegiu de a-ți cunoaște ființa și de a ajuta comunitatea, tribul sau familia. În vremurile noastre, din cauza faptului că nu mai știm cum să lucrăm, nu ne mai cunoaștem, respectiv nu ne mai ajutăm, nici pe noi, nici comunitatea, nici familia. Aceasta se întâmplă din cauză că, de cele mai multe ori, nu avem o direcție a muncii noastre, pentru că nu îi cunoaștem mecanismul de funcționare.

Legile pe care să le respecți ca să muncești de plăcere

“Ca să învățăm cum să lucrăm, e nevoie să știm anumite legi umane. Nu cele de bun simt, care ni s-au tot băgat în cap, ci cele de funcționalitate umană. Legile umane sunt în manualele sacre, în toate religiile și arată înalta posibilitate de comportament a omului. Astfel, vedem că azi, în loc să ne comportăm cu Iubire într-un Job, ajutându-ne unii pe alții, învățând unii de la alții, noi urmăm doar Interesul – că așa e fashion, la modă și că așa e în Business. Orice job are omul, dacă o face doar din interes, îl va plictisi. Dacă îl face pentru o anume virtute interioară, atunci îl va energiza constant”, explică psihologul Alexandru Pleșea.

Citește și: 5 alimente care aduc fericirea

7 lucruri pe care să le faci pentru a ajunge să muncești de plăcere

1. Ca să muncești de plăcere, nu aprecia sta să te gâdești că o sarcină de la serviciu e grea sau ușoară. Caută doar să mergi mai mult în profunzimea ei. Încearcă să o faci cât de bine poți.

2. Creează un ritual de începere și de terminare a zilei de lucru. Ex: rugăciune, cântec, privitul soarelui, îmbrățișare, recunoștință pentru cineva etc. Așa toată ziua va fi mai frumoasă și vei munci de plăcere.

3. Oprește mintea care pleacă în altă parte, ține atenția doar pe ce ai în față ta, orice lucrezi. Planurile le faci după muncă sau seara înainte să mergi la culcare.

4. Simte-te pe tine în tine, când lucrezi. Prin asta vei transformă fiecare mândrie personală sau vanitate în demnitate și smerenie. Astfel, vei munci de plăcere

5. Orice muncești, învață prin muncă disciplina, cu suferința ei cu tot.

6. Pentru ca să muncești de plăcere, nu trebuie să iubești ce muncești, trebuie să știi că o faci în timp ce o faci. Dacă îți vezi mintea gândind, emoția lucrând sau mâinile făcând, atunci vezi realitatea muncii tale. Aici începe drumul spre virtute.

7. Prin muncă ai șansa să crești că om, enorm. Doar dacă vrei direcția asta. Orice muncă are sens, dacă înveți ceva din ea. Astfel, muncești de plăcere pentru că vrei să evoluezi, ca om.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com