Varianta ieftină

Spre deosebire de folosirea mașinii personale sau a transportului în comun, mersul cu bicicleta este gratuit. Desigur, pentru a putea face față unor condiții de trafic intens sau drumuri mai puțin prietenoase, cei cu adevărat pasionați investesc sume mari atunci când achiziționează biciclete. Investiția aduce, însă, avantaje pe termen lung. 

 

Fără cheltuielile pentru abonamente de transport în comun sau combustibil, angajații pot face economii în timp ce aleg să se deplaseze într-o manieră prietenoasă cu mediul. 

Alternativa eco 

În orașele mari, poluarea devine o problemă tot mai serioasă, iar renunțarea la folosirea mașinilor personale în oraș ar reduce nivelul de substanțe toxice din aer, rezolvând, în același timp, problema traficului intens. O mare parte dintre angajați aleg să folosească bicicleta pentru a încuraja practicile care protejează mediul, iar unii dintre ei aleg chiar să-și lase mașina acasă și să o folosească doar la ieșirile din oraș. 

 

Orele de vârf îi obligă pe locuitorii orașelor să piardă mult timp în trafic și să se expună aerului irespirabil din zonele predispuse congestiei stradale. Nici bicicliștii nu sunt feriți de inhalarea fumurilor toxice, iar, dacă un număr mai mare de oameni ar alege alternativa bicicletelor, cu toții s-ar putea bucura de un aer mai curat și de un nivel mult mai scăzut de emisii de dioxid de carbon. 

Fitness 

Programul de muncă nu le permite mereu angajaților să se ocupe de sesiunile de sport necesare, iar pedalatul spre birou devine cea mai bună opțiune pentru a le avea pe toate. Mișcarea de dimineață oferă un boost de energie și ajută la eliberarea endorfinelor pentru o stare de spirit mai bună, fără stres. 

Alegere convenabilă 

O bicicletă vine în ajutor atunci când apare nevoia de strecurare prin trafic sau când nu există locuri de parcare. Mulți angajați trebuie să-și parcheze mașina la distanțe mari față de birou și să piardă minute importante înainte de o ședință cu echipa sau să ajungă mai târziu la programările de după muncă. 

 

Companiile care își doresc să încurajeze folosirea bicicletelor ca mijloace de transport trebuie să pună la dispoziția angajaților cât mai multe spații de parcare a acestora lângă clădirea principală. Un studiu din 2017 arată că un număr redus de români foloseau bicicleta pentru a ajunge la muncă și își doreau că angajatorii să ofere vouchere pentru achiziționarea acesteia. De asemenea, în România, pistele de biciclete nu se află pe primele locuri în agendele edililor din marile orașe.  

Libertate 

Pentru cei obișnuiți încă din copilărie să se descurce în oraș cu bicicleta, aceasta oferă și un plus de libertate. Rutele ascunse de pe străduțele mici pot fi accesate mai ușor decât cu mașina și permit totodată descoperirea de noi atracții și locuri speciale. Un angajat care pleacă mai devreme de la muncă într-o zi frumoasă se poate abate de la drum pentru a da o tură prin parc și a se bucura de împrejurimi. Cei care se bucură de momentele speciale în natură pot profita de astfel de clipe pentru a se detașa de întâmplările de la birou. 

  

Pasionații de pedalat vor alege mereu varianta care îi ajută să ajungă mai repede și să se bucure de drum, însă infrastructura nu este mereu cea mai prietenoasă. Angajatorii pot pune public problema modernizării și a optimizării zonelor intens circulate de către cei care lucrează în companiile lor și se pot implica în dezvoltarea unor programe și acordarea unor finanțări pentru angajații care își doresc o bicicletă pentru drumul zilnic casă – birou.

Sursa foto: unsplash.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Hervis