Motivele care strică o relație pot fi diverse. ”De obicei, subiectele de ceartă sunt legate de bani, sex, politică, copii, religie, carieră, stres, vacanțe, comunicare, etc. Totuși, cauzele reale care duc la despărțire sunt diferențele dintre parteneri, dintre valorile, scopurile în viață și educația primită, care le-a modelat stiluri și concepții de viață divergente. De aici pornesc conflictele, critica exagerată, lupta pentru putere, izolarea emoțională, cinismul sau disprețul față de partener”, constată psihoterapeutul Tedy Creștin.

Motive care strică o relație: Nu-ți mai prețuiești partenerul

Unul dintre cele mai obișnuite motive care strică o relație este ca partenerii să nu mai lucreze la ea. Există perioada de început în care fiecare încearcă să-l impresioneze pe celălalt. Totul pare să meargă de la sine, dar este vorba de un efort uriaș pe care-l fac amândoi. Totuși, după ce fluturașii din stomac zboară spre alte zări, ajungem într-o fază a relației în care ne dăm arama pe față. Un lucru bun este că ne simțim atât de confortabil cu omul de lângă noi, încât putem fi noi înșine. Partea mai puțin bună este că uităm să-l apreciem și să facem eforturi pentru ca el să rămână lângă noi. Orice lucru, chiar și un mariaj, are nevoie să fie întreținut și reparat pentru a se menține.

Citește și: Cele mai bizare motive de divorț

Motive care strică o relație: Ții minte răul

A greșit. E poate normal. Dar atunci când îți aduci aminte zi de zi greșeala și îl cicălești pentru ceva din trecut, vei eroda relația voastră. Lucrurile nu vor mai merge mult timp bine între voi. Este nevoie de iertare. Aceasta este baza pentru o relație de cuplu împlinită. Dacă unul greșește și celălalt ține în el resentimente, mai devreme sau mai târziu vor apărea probleme sau chiar se vor despărți. Nu există cuplu sau familie în care oamenii să nu se certe, dar important este ca, după aceea, partenerii să se împace. Totodată, nu lua lucrurile personal. De exemplu, se întâmplă uneori ca soțul să vină supărat de la serviciu, dar soția să interpreteze atitudinea lui morocănoasă ca pe o ofensă la adresa ei.

Motive care strică o relație: Critica deasă

Nimeni nu este perfect. Nu este greșit să-i faci partenerului sugestii de îmbunătățire, dar faptul de a-l critica la tot pasul nu poate duce decât la mai multe conflicte. Vezi care sunt lucrurile importante pe care chiar ai vrea să le schimbe, iar pe celelalte mai trece-le cu vederea. O altă problemă este să dai vina pe el pentru greșelile tale. Tu ai vărsat cana cu cafea, pentru că el a așezat-o pe colțul mesei. Nu este o competiție unde cel ”neprihănit” câștigă puncte. Mai degrabă pierdeți amândoi cu această atitudine.

Există motive care strică o relație, dar cum previi despărțirea

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Prevenirea despărțirii se poate face prin conștientizarea diferențelor. Apoi, este nevoie de o comunicare sinceră și autentică. Întăriți valorile, obiectvele și proiectele comune. Exprimați ceea ce admirați unul la celălalt. Cooperați. Nu există un model general valabil. Totuși, ia în considerare că dezacordurile, stresul extern și problemele sunt factori care retrag din depunerile afective. În acest caz, trebuie să existe și un mod de a depune pentru a acoperi pierderile. Aceasta presupune să-i arăți celuilalt că-l înțelegi, să împărțiți sarcinile, să petreceți timp de calitate împreună, să vă faceți unul altuia cadouri, să aveți o viață sexuală activă etc. Astfel, vă veți asigura confortul emoțional și siguranța de care aveți nevoie pentru a vă menține relația,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

 

Sursa foto: 123rf.com