Aceste metode alternative de învățământ au în comuni un învățământ concentrat pe copil și pe nevoile lui. Vor să le ofere o școală care îi pregătește pentru viața reală. De multe ori, părintele este bine venit sau chiar invitat în sala de clasă. Practica devine mai importantă decât teoria. Nu se învață de pe manuale. Acestea sunt numai câteva din caracteristicile lor.

Citește și: Copilul plânge când îi faci baie? Metode simple să îl faci să o adore

Metode alternative de învățământ: Montessori

Deviza: ”Să nu faci niciodată în locul copilului ceea ce poate face singur”, Maria Montessori.

Principii de bază:

Pedagogia Montessori se deosebeste de practicile la scara largă prin modul abordării copilului. Interacțiunea adult-copil trebuie să fie întotdeauna una respectoasă în ambele direcții”, observă Iulia Dumitrache, educator Montessori și director de grădiniță. ”Într-o clasă de tip Motessori, elevii sunt cei activi, iar profesorul este cel pasiv, parctic invers faţă de ceea ce ştim noi că se întâmplă într-o şcoală tradiţională. Este o clasă în care copilul, supravegheat fiind, îşi conduce singur activitatea, îşi organizează singur viaţa, în mod progresiv, devenind din ce în ce mai mult conştient de propriile lui puteri.

Clasă de grădiniță Montessori

Organizare:

Clasele sunt împărţite pe grupe de vârstă în funcţie stadiul de dezvoltare: 0-3 ani, 36 ani, 6-9 ani, 9-12 ani. ”Materialele se află la îndemâna copiilor, frumos organizate pe rafturi. Fiecare lucrează independent, alegându-și singur activitatea. După ce au terminat, pun la loc materialele pe raft. Nu este domeniul libertății dezlănțuite. Este nevoie de mai multă disciplină și auto-disciplină, atunci când vorbim de o clasa de copii care se mișcă liberi, decât atunci când toți au de respectat o instrucțiune comună. Copiii sunt implicați în toate activitatile de îngrijire a propriei persoane sau prin care avem grijă de mediu sau de ceilalți. Mișcarea este la loc de cinste. Studii mai recente confirma intuiția Mariei Montessori: mișcarea generează conexiuni pe creier mai multe și mai complexe decât memorarea unei poezii, de exemplu,” explică specialistul.

Citește și: Copilul este neatent la școală. Ce poți să faci ca să-l ajuți?

În cadrul învățământului Montessori, copiii se descoperă pe ei înșiși

Iulia Dumitrache, educator Montessori (0-3 ani) și director de grădiniță. www.livadacucopii.ro

Iulia Dumitrache, educator Montessori (0-3 ani) și director de grădiniță. www.livadacucopii.ro

În abordarea clasică, reperul copilul este în exteriorul său, la adultul de referință (profesor, educator). În schimb, pedagogia Montessori oferă copiilor cadrul pentru a descoperi în ei înșiși izvorul moțivational al propriilor acțiuni. Există materialele didactice concepute de Maria Montessori care acoperă ariile importante de cunoastere. Acestea sunt realmente geniale – în sensul simplității cu care ele ilustrează pentru copil concepte din ce în ce mai elaborate. Diferă și metoda de lucru: preponderent individual în clasele de preșcolari și preponderent în grup la școală. Practic, exact invers decât se face în abordarea clasică. Maria Montessori a observat faptul că nevoia inițială a copiilor e de a-și îmbunătăți și desăvârși abilitățile. Abia mai târziu se conturează nevoia de a contribui în comunitate,” spune Iulia Dumitrache, educator Montessori (0-3 ani) și director de grădiniță.

Cirtește și: Ce alegi pentru copilul tău: Montessori sau Waldorf?

Metode alternative de învățământ: Waldorf

Deviza: ”Nevoia de fantezie, simţul pentru adevăr, simţul de răspundere – acestea sunt cele trei forţe care sunt nervii pedagogiei”, Rudolf Steiner.

Principii de bază:

Conform site-ului waldorf.ro, această educaţie ţine seama de necesităţile şi capacităţile fiecărui copil în parte. Conţinutul disciplinelor nu urmăreşte însuşirea acestora, ci să stimuleze interesul pentru cunoaştere. Obiectivele esenţiale sunt dezvoltarea gândirii, simţirii și a voinţei.

Organizare:

O clasă I Waldorf este preluată de un învăţător (diriginte) timp de 8 ani. Învățâmântul Waldorf este structurat pe “epoci de studiu”, adică module de 2-5 săptămâni în care sunt studiate materiile principale (româna, matematica, fizica, chimia, biologia, istoria, geografia etc), zilnic între orele 8 şi 10. La acestea se adaugă teatru, orchestră etc. În curriculum-ul şcolar există o pondere mare de discipline artistice. Copiii petrec la școală între 24-36 ore săptămânal, în funcție de vârstă. Grădinițele Waldorf funcționează cu program scurt sau lung, până la 18.30-19, în funcție de dorințele și nevoile părinților.

Citește și: Cât ne costă învățământul ”gratuit”, de fapt?

Metode alternative de învățământ: Step by Step

Deviza: ”Daţi-mi un peşte şi voi avea ce mânca o zi; învăţaţi-mă să pescuiesc și voi avea ce mânca o viaţă.”

Principii:

Copilul învaţă prin descoperire, prin interacţiunea sa cu mediul şi cu ceilalţi oameni. Şcolile Step by Step consideră părinţii primii dascăli ai copilului şi parte din procesul de învăţământ. Ei sunt invitați şi acceptati firesc la clasă.

Metode alternative de învățământ: Step by step

Organizare:

La şcolile și grădinițele Step by Step fiecare clasă/grupă are câte două învăţătoare/educatoare. La începutul unei zile, în clasă are loc întâlnirea de dimineaţă (aproximativ o oră). Copiii se vor saluta, vor comunica și vor afla tema şi activităţile zilei. Într-o clasă Step by Step există centre de activitate. Acestea sunt zone delimitate ale clasei, dotate cu material didactic specific unei anumite activităţi, zona în care fiecare copil are sarcini individuale sau de grup adecvate nivelului său de dezvoltare. Centrele obligatorii, la care se pot adăuga altele facultative, sunt: citire, scriere, ştiinţe, matematică, artă, construcţii.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com